Само за 4 дни НАТО вдига мнократно изтребители по тревога над Черно и Балтийско море

Георги Ангелов 29 април 2022 в 15:00 11180 1

Снимка НАТО/ВВС на Франция

Френски Mirage 2000, опериращ от военновъздушната база Амари, Естония ескортира руски самолет над Балтийско море.

През последните четири дни изтребители на НАТО, разположени до Балтийско и Черно море, многократно са вдигани по тревога, за да проследят и прихванат руски самолети в близост до въздушното пространство на Алианса. 

Радарите на НАТО проследиха редица неидентифицирани самолети над Балтийско и Черно море от вторник, 26 април, насам, съобщиха от Алианса. В отговор Обединените центрове за въздушни операции (CAOC) на НАТО в Уедем - Германия, и Торехон - Испания, вдигнаха по тревога съюзнически изтребители в съответните региони, за да прихванат и идентифицират приближаващите се самолети.

От вторник насам изтребители по системата за бързо реагиране от Полша, Дания, Франция и Испания са били в различни периоди от време във въздуха в региона на Балтийско море, за да охраняват въздушното пространство на съюзниците. Над Черно Море самолети на Румъния и Обединеното кралство са излетели, за да разследват неидентифицирани самолети, приближаващи въздушното пространство на НАТО.

"Съюзниците, разположени от север до юг на Европа, остават единни в подкрепа на мисията на НАТО по охрана на въздушното пространство", заяви генерал-майор Йорг Леберт, началник на щаба на Съюзното военновъздушно командване. "Бързата реакция на двата центъра за въздушни операции на НАТО демонстрира готовността и способността на силите на НАТО да охраняват небето на съюзниците 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и 365 дни в годината."

Руските военни самолети често умишлено изключват транспондера, който предава сигнали указващ тяхната позиция и височина, не подават план за полета или не комуникират с ръководителите на полети, което представлява потенциален риск за гражданските самолети. Прехванатите руски самолети никога не са навлизали във въздушното пространство на Алианса и прехващането е било извършено по безопасен и рутинен начин.

Центърът в Торехон отговаря и за командаването на българката зона за отговорност за охрана на въздушното пространство на Черно море, която също е зона на чести провокации от страна на Русия. Българските ВВС и министерството на отбраната обаче рядко съобщават за тях. 

В момента българските ВВС са подпомогнати от четири F-35 на Кралските военновъздушни сили на Нидерландия. Изтребителите от пето поколение участват в мисията по Air Policing съвместно с руските МиГ-29 на българските ВВС. 

F-35 на Кралство Нидерландия, заедно с 100 души военен персонал, пристигнаха у нас в началото на април и ще са тук до 31 май. Преди нидерландските изтребители у нас бяха дислоцирани 4 испански самолета "Юрофайтър".

При изпълнение на съвместните задачи българските дежурни изтребители се използват приоритетно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

1

AntiZ

29.04 2022 в 17:20

Добре че са тези хора тук, че иначе трябваше да разчитаме на една путинска фуражка като " главнокомандващ" и на каквото е останало от така наречената БГ армия. Майко мила, докъде се докарахме с този прост народ!