Само в едно поделение: 115 руски договорни войници уволнени заради отказ да воюват в Украйна

Красимир Крумов 26 май 2022 в 18:53 2956 5

Военен съд в Налчик

Снимка Кавказ Узел

Сградата на военния съд в Налчик.

115 военнослужещи на договорна служба от поделение, част от Националната гвардия на Русия са били уволнени дисциплинарно преди да изтекат сроковете на договорите им заради отказ да воюват в Украйна. Новината изтече в руската агенция „Интерфакс“ покрай съобщение в съдебните хроники, че съдът е признал уволнението на 115-те за законно.

Със случая на уволнените се е занимавал гарнизонният военен съд в Налчик в Северо-Кавказкия федерален окръг. Според информацията на „Интерфакс“ съдът е признал за законно предсрочното уволнение на 115 военнослужещи от военното поделение, което е част от Националната гвардия, поради неспазването на условията на договора.

Според пресслужбата на военния съд в Налчик след уволнението им военнослужещите обжалвали заповедите за освобождаването си в съда.

„В съдебното заседание бяха разгледани съответните заповеди за привличане на ищците към изпълнението на служебна задача, както и съставените срещу тях протоколи за тежки дисциплинарни нарушения и други необходими документи, като свидетели са разпитани и длъжностни лица от Руската национална гвардия.“ - отбелязва пресслужбата на съда.

Военните магистрати са констатирали, че ищците в състава на своето подразделение самоволно са отказали да изпълнят служебната си задача и колективно са се оттеглили по своя инициатива в мястото на постоянно дислоциране.

По тези причини съдът е отхвърлил доводите на авторите на колективния иск за възстановяване на служба и е отказал да удовлетвори техния иск. „Оспорваните от ищците действия и решения на военните длъжностни лица са признати за законосъобразни.“ – се казва още в прес съобщението. Решението на съда не е влязло в сила. Страните могат да го обжалват в Съдебната колегия по административни и граждански дела на Военния съд на Южния военен окръг, допълват от съда.

115-те завели делото срещу уволнението си на 11 май т. г., а на 20 май съдът му дал ход.

Според изданието „Кавказ Узел“ бойците били отправени на война в Украйна, но си тръгнали самоволно оттам. В обясненията в исковите си молби всички твърдят, че връщането им в мястото на постоянно дислоциране е било съгласувано с ръководството. Защитната теза на бойците е, че в Украйна им била дадена възможност да останат или да се приберат в частта си. Те избрали второто, а след пристигането им в поделението им били връчени заповеди на командира за уволнение поради „страхливост и малодушие“.

„Кавказ-Узел“ твърди, че в съдилищата в момента има няколко подобни дела. На 25 февруари 2022 година командирът на ротата на ОМОН на Руската национална гвардия полицейски капитан Фарид Читав и бойци от неговата рота, намиращи се от 6 февруари на учение в Крим, са отказали да изпълнят заповед на командването си за преминаване на границата на Русия с Украйна. В резултат на това всички те са върнати в Краснодар, след което са уволнени. Подали са искове за възстановяване на служба, но скоро след това Читав и девет бойци са оттеглили молбите си от съда. На 6 май във Владикавказ се е състояло предварителното заседание по дело на други 25 уволнени военнослужещи, искаши възстановяване в армията, което с постановление на съдебния състав ще се гледа при закрити врата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

5

офф бее

27.05 2022 в 10:54

Новорегистриран специалист по бягащи украински военни...
Ран-Бо...
Кой ти е прдишния ник, я кажи.

-5531

4

Ран Босилек

27.05 2022 в 07:22

Цели поделения украински военни бягат сега в Донбас или се предават, защото знаят как ще ги третират нацистите. Започнаха да виждат безумията на наркомана, който ги управлява.

-60

3

офф бее

27.05 2022 в 01:27

По-добре безработен, но жив!

2073

2

Johnny B Goode

26.05 2022 в 19:43

За съжаление все още луди, но за радост намаляват.
Също за съжаление, не намалява броя на форумните идиоти като оня дето викаше, че путкин бил божество.
Ама дето има една прикаска -"Ако си прост, то е за цял живот".

75

1

230 млрд баксов

26.05 2022 в 19:09

Има ли лудиииии? да мрат за милиардите на клептоФюрера