Сайтът на британското правителство се срина заради петиция с искане за оставане в ЕС

OFFNews 21 март 2019 в 16:28 1661 0

Петиция

Снимка petition.parliament.uk

Уебсайтът на британското правителство се срина заради драстичната активност в търсенето на петицията, с която се иска кабинетът да отмени член 50 и страната да остане в Европейския съюз, съобщи „Индипендънт“.

Сайтът преживя прекъсвания в четвъртък, тъй като стотици хиляди хора предложиха подкрепата си за петицията, след като Тереза Мей бе принудена да моли Брюксел за забавяне на излизането на Великобритания от блока.

„Правителството нееднократно твърди, че излизането от ЕС е „волята на народа“, пише организаторката на петицията Маргарет Ан Джорджиаду. „Трябва да сложим край на това твърдение, като докажем силата на публичната подкрепа сега за оставането в ЕС. Вотът на народа може да не се случи – така че гласувайте сега“, призовава тя.

До четвъртък сутринта петицията събра повече от 900 000 подписа, като засенчи друга петиция от ноември с 370 000 подкрепа, призоваваща за Брекзит без сделка. Всяка петиция с повече от 100 000 подписа, започната на официалния парламентарен уебсайт, се внася автоматично за разглеждане и дебат в общините. В сряда вечерта Тереза Мей се обърна към нацията и подчерта, че е на нейна страна, тъй като битката за Брекзит в парламента затъва в хаос, като същевременно отказа да предложи компромиси на депутатите от опозицията.

При малко повече от седмица до излизането на Великобритания от ЕС, Мей поиска от Брюксел отлагане до 30 юни, което тя описа като „въпрос на дълбоко лично съжаление“. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск посочи, че ЕС ще бъде готов да предложи на Лондон кратко удължаване, но само ако сделката й спечели подкрепата на общините при третото гласуване следващата седмица. Брюксел остава отворен за по-дълго удължаване, въпреки че Тереза Мей загатна, че ще подаде оставка, ако депутатите поискат значително забавяне на процеса на оттегляне.

Британският парламент сега ще разгледа трябва ли да внесе тази петиция за дебат, щом тя събере над 100 000 гласа. Освен това петицията набра достатъчно гласове, за да ангажира и правителството с отговор. Пред радио Би Би Си 4 външният министър Джереми Хънт заяви, че е „твърде малко вероятно“ да бъде прекратено действието на член 50 от Лисабонския договор, който регулира процеса на напускане на страните от ЕС.

Петицията е разпространявана в социалните мрежи от депутати в британския парламент, в това число Том Брейк от Либералните демократи и Пит Уишърт от Шотландската национална партия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!