Саипов обмислял една година как да убие колкото се може повече хора на Хелоуин

OFFNews 02 ноември 2017 в 11:55 5836 1

Снимка Jane Rosenberg/NNS

Сайфуло Саипов е подготвял една година атентата, който извърши на Хелоуин в Манхатън. Той се вдъхновил от видео клипове на Ислямска държава, които показват обезглавяване и застрелване на хора.

На 31 октомври 2017 г. 29-годишният узбекистанец прегази 8 души и рани 12, 4 от които са в критично състояние в болница. Той вряза пикапа си във велоалея в Долен Манхатън, а след като се блъсна в училищен автобус, излезе от превозното средство и беше прострелян от полицай.

Днес, 24 часа след нападението, той се яви в съда в инвалидна количка. Заяви пред съдебните заседатели, че е искал да убие "колкото се може повече" хора на празника. След извършеното се почувствал добре.

Прокурори, цитирани от Би Би Си, казват, че Саипов е говорил свободно с тях.

Имигрантът, пристигнал в САЩ през 2010 г. и работил като шофьор на Uber, се изправя пред обвинение в тероризъм, а президентът на Съединените щати Доналд Тръмп поиска смъртна присъда за него.

Според документите на федералния съд нападението е било подготвяно два месеца, а миналия Саипов е наел пикапа. Мъжът е избрал Хелоуин, смятайки, че тогава ще има повече хора по улиците. Първоначално е планирал да сгази хора и на Бруклинския мост. Искал е да сложи знаме на ИДИЛ на пикапа си, но впоследствие се отказал, за да не привлича вниманието към себе си. Бил вдъхновен от 90 пропагандни и пълни с насилие видео клипове, качени на телефона му.

Във връзка с нападението ФБР разпитва още един узбекистанец, 32-годишния Мухамадзиор Кадиров.

След него нюйоркската полиция увеличи присъствието си на ключови места в града, а президентът Тръмп обяви, че предприема стъпки към спиране на лотарията за зелена карта, чрез която убиецът е влязъл в страната.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

1

SC

03.11 2017 в 22:38

Смъртното наказание е прекалено леко за такива. Трябва да му обръснат брадата и да го хранят само със свинско на фона на григорианска музика.
 
X

Подкастът на OFFNews