Съдят Мицотакис и министри за влаковата катастрофа в Гърция

OFFNews 16 май 2023 в 19:42 1022 0

Влакова катастрофа в Гърция, Лариса

Снимка БТА/АП

Влакова катастрофа в Гърция, Лариса

Група, представляваща 57-те жертви на тежката влакова катастрофа в Гърция, заяви, че е подала иск срещу министър-председателя Кириакос Мицотакис и други министри и длъжностни лица, предадоха Франс прес и БГНЕС. 

"Искът е насочен срещуминистър-председателя, министри и бивши министри", както и срещу други длъжностни лица, заяви пред репортери в централния град Лариса представителят на групата Христос Константинидис, чиято съпруга е загинала в най-тежката железопътна катастрофа в страната.

Пътнически влак се сблъска с товарен влак малко преди полунощ на 28 февруари, след като по погрешка беше допуснат да се движи по същия коловоз. Превозващият около 350 пътници влак тръгнал от Атина за Солун в 19:30 ч. и се сблъскал с идващ насрещен товарен влак край град Темпе, Северна Гърция, на около 380 км северно от столицата Атина. Няколко пътнически вагона дерайлираха, а три се запалиха. 

Бившият ръководител на компанията за железопътна мрежа OSE, който беше принуден да подаде оставка след трагедията, вече е подведен под отговорност за нарушаване на служебните задължения.

Началникът на гарата, който е бил дежурен по време на катастрофата, е задържан по обвинения в застрашаване на обществения транспорт и убийство по непредпазливост, като ако бъде признат за виновен, го грози доживотна присъда.

Трима други служители на железниците - двама началници на гари и началник смяна - също са обвинени във връзка с катастрофата.

Катастрофата предизвика вълна от протести. Оставката на Мицотакис беше поискана в първите дни на демонстрациите. Гръцкият министър на транспорта Костас Караманлис подаде оставка след катастрофата, а Мицотакис се опита да смекчи обществения гняв, като многократно се извини и обеща прозрачно разследване.

В катастрофата пострадаха 85 души, след които и двама българи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки