Съдът възстанови частично имиграционния указ на Тръмп

OFFNews 26 юни 2017 в 19:35 4425 0

Върховният съд на САЩ възстанови частично действието на указа на президента Доналд Тръмп, с който беше забранено влизането в страната на граждани на шест мюсюлмански държави. 

Забраната беше въведена с указ на Тръмп от 6 март, но изпълнението му беше блокирано от съдебно решение, потвърдено от Апелативния съд в Сан Франциско. 

Върховният съд обаче реши, че част от указа на Тръмп трябва да се спазва до приключването на правните спорове около въвеждането на забраната през октомври. 

След решението на съда ще се спазва забраната за влизане в страната на гражданите на шест страни, освен ако те нямат реални отношения с човек или организация, намиращи се в САЩ. Забраната важи за граждани на Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен.

В сила влиза и 120-дневната забрана за приемане на бежанци в САЩ, която ще се прилага при същите условия. 

Миналата седмица Тръмп заяви, че указът ще почне да се прилага 72 часа, след като съдът разреши, припомня Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Администрацията на Доналд Тръмп вече обяви, че въвеждането на забраната е необходимо, за да се преразгледа процедурата за издаване на визи от тези шест страни. 

През октомври Върховният съд ще трябва да се произнесе по въпроса дали забраната представлява дискриминация на религиозна основа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови