Съдът в Киев даде разрешение за задържане под стража на експрезидента Виктор Янукович за държавна измяна

OFFNews 23 май 2022 в 18:52 6383 1

Владимир Путин и Виктор Янукович

Снимка УКРИНФОРМ

Владимир Путин и Виктор Янукович

Печерският районен съд в Киев разреши задържането под стража на избягалия в Москва бивш президент на Украйна Виктор Янукович като мярка за неотклонение по наказателно производство за извършване на държавна измяна при подписването в полза на Русия на т. н. Харковски пакт, съобщи чрез социалните мрежи офисът на Генералния прокурор на Украйна.

Харковският пакт е споразумението между Украйна и Русия за Черноморския флот, с което договорът за отдаване на Русия на военноморските съоръжения в Крим беше удължен за след 2017 година - до 2042 с допълнителна петгодишна опция за подновяване. В замяна на това по този пакт Русия трябваше да предоставя на Украйна природен газ с отстъпка за срока на договора за отдаване под наем на кримските пристанища.

„С участието на прокурорите от Генералната прокуратура, Печерският районен съд на Киев на 23 май 2022 г. наложи на бившия президент на Украйна мярка за неотклонение „Задържане под стража“ в наказателно производство за извършена на държавна измяна (част 1 на член 111 от Наказателния кодекс на Украйна)." - се казва в съобщението на Генералната прокуратура.

Според разследването, бившият президент на Украйна, действайки съвместно и по предварителен сговор с бившия премиер на Украйна, в нарушение на нормите на Конституцията и Закона „За международните договори на Украйна“, в ущърб на суверенитета, териториалната цялост и неприкосновеността, отбранителната способност, държавната и икономическата сигурност на Украйна, е предоставил на чужда държава - Руската федерация и нейни представители, съдействие при извършване на подривна дейност срещу Украйна.

"На 21 април 2010 г., докато е в Харков, заподозреният е подписал от името на Украйна пакта между Украйна и Руската федерация, с което е удължен с 25 години срокът на пребиваването на Черноморския флот на Руската федерация на територията на гр. Украйна – Автономна република Крим и град Севастопол, вместо да се подготвят за изтеглянето си от територията на Украйна.“ - пише още в прессъобщението.

Както отбелязват в Генералната прокуратура, в резултат на тези действия, изкуствено са били създадени предпоставки за увеличаване на броя на руските войски на територията на Украйна, тяхното преоборудване и модернизация, а впоследствие и за нахлуването им и окупацията на Автономна република Крим и град Севастопол.

Досъдебното разследване по наказателно производство се извършва от следователи на Държавното бюро за разследване.

Бившият президент на Украйна Виктор Янукович още по времето, когато беше на поста си, бе изведен от специални части на Русия от страната и откаран със семейството си първо в Крим, а оттам в Русия. В момента се намира в Москва, в Барвиха, но Русия отказва на многобройните искания на Украйна да й го предаде, във връзка с водени срещу него разследвания. Сегашното съдебно решение за арест по дело за държавна измяна има повече символично значение, но темата за държавната измяна и обстоятелствата, свързани с това разследване осветяват част от генезиса на напрежението в Украйна през последните 12 години и особено след 2014.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки