Съдът в Берлин нареди повторно провеждане на изборите от 2021, резултатите били хаотични

OFFNews 17 ноември 2022 в 10:05 1401 0

Изборите в Берлин

Снимка Getty Images

Опашки пред секции в Берлин на 26 септември 2021 г.

Конституционният съд на Берлин вчера реши, че изборите за местен парламент трябва да бъдат повторени заради „хаотичните“ условия в изборни секции през 2021 година, които е възможно да са повлияли на резултата, съобщи Ройтерс.

Изборите се проведоха на 26 септември 2021 г. в един ден заедно с изборите за федералния парламент, с вота за местните райони и с референдума за преминаване на някои жилища под контрола на правителството. Едновременно с това се провеждаше и Берлинският маратон, а в сила бяха и засилени Ковид мерки. Резултатът бе хаос, припомня "Политико".

Вчерашното решение на съда трябва да бъде приложено в рамките на 90 дни и засяга също и дванайсетте окръжни съвета на Берлин.

Съдът мотивира решението си с дългото чакане на опашки и временното затваряне на изборни секции, както и с липсващи или сгрешени бюлетини.

Според берлинския вестник „Тагесшпигел“, цитиран от БТА, властите в града-провинция разглеждат 12 февруари като дата за новото провеждане на избори.

Регионалното правителство в Берлин е ръководено от кметицата Франциска Гифи от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) в коалиция със „Съюз 90/Зелените“ и крайнолявата партия „Левите“.

Според проучване, публикувано вчера от института ИНСА, ако изборите бяха проведени в неделя, ГСДП би получила 20 процента от вота, „Съюз 90/Зелените“ също биха получили 20 процента, а опозиционният Християндемократически съюз - 21 процента. „Левите“ биха спечелили само 12 процента от гласовете.

Гласувалите в 431 от общо над 2250 изборни секции в Берлин трябва да гласуват повторно и на федералните парламентарни избори, реши долната камара на парламента миналата седмица. Не се очаква повторното провеждане на изборите да окаже влияние върху разпределението във федералното управление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!