Съдът решава дали да изгони Берлускони от парламента

Елица Мартинова 30 юли 2013 в 09:26 1961 4

Силвио Берлускони. Снимка: БГНЕС
Силвио Берлускони. Снимка: БГНЕС

Върховният съд в Италия ще заседава днес, за да реши дали да приложи ефективна присъда за бившия премиер Силвио Берлускони. Медийният магнат може да влезе в затвора и да получи забрана да заема публични длъжности заради данъчните измами, в които бе уличен.

Петима съдии ще изслушат Берлускони по делото. Ако той не успее да защити невинността си, го грози присъда от година затвор и 5 г. забрана за заемане на публични длъжности.

Съдът има три дни, за да се произнесе по въпроса. Магистратите могат да осъдят или оневинят експремиера, като върнат делото му за разглеждане на по-ниска инстанция.

Дори присъдата на Берлускони да влезе в сила, изваждането му от парламента може да отнеме седмици, дори месеци, защото трябва да бъде изпълнена с решение на Сената.

Ако медийният магнат бъде отстранен, това може да нанесе тежък удар върху крехкия баланс на мнозинството в парламента, коментират анализатори на Reuters.

В момента в Италия управлява нестабилна коалиция между лявата Демократична партия на министър-председателя Енрико Летак и Народ на свободата, оглавявана от Силвио Берлускони.

Нестабилността в италианския парламент ще окаже влияние върху икономиката на страната и това може да се отрази върху ситуацията в целия Европейски съюз, смятат специалисти.

Местните медии коментират, че за да избегнат политическата криза посред лято, магистратите може да отложат решението си за септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови