'Събуждаме се в един много мрачен ден в Европа' - реакциите за Украйна днес

САЩ определиха действията на Путин като "предвидим, срамен акт"

Мая Младенова 22 февруари 2022 в 10:18 4587 8

Снимка state.gov

Антъни Блинкън

'Събуждаме се в един много мрачен ден в Европа' - така британското правителство коментира събитията в Украйна, след като вчера руският президент Владимир Путин призна за независими самопровъзгласилите се и досега непризнати от нито една държава републики Донецк и Луганск, намиращи се на украинска територия.

"От това, което вече видяхме и разбрахме днес, става ясно, че руският президент Путин е решил да атакува суверенитета на Украйна и нейната териториална цялост. Видяхме, че е признал тези отцепнически източни региони в Украйна и вече можем да кажем, че е изпратил танкове и войски, така че мисля, че от това може да се заключи, че инвазията в Украйна е започнала", каза днес пред Скай нюз Саджид Давид, здравен министър на Обединеното кралство.

Снощи Украйна отрече, руски войски са нахлули на територията ѝ и определи тази новина като информационна провокация. А Путин съобщи, че ще изпрати мироопазващи сили в района.

Великобритания ще наложи целенасочени санкции на "лица, компании и предприятия, свързани с руския режим", обяви още Саджид Давид.

САЩ

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън коментира, че действията на Русия са "предвидим, срамен акт". Той обвини Русия, че подкрепя сепаратистки райони, "контролирани от нейни проксита", като има предвид бунтовническите групи в източната част на Украйна.

Китай

Посланикът на Китай в ООН заяви на заседанието на Съвета за сигурност, посветено на Украйна, че всички страни трябва да проявяват сдържаност и да избягват всякакви действия, които биха могли да доведат до ескалация на ситуацията. Китай приветства всяко усилие за намиране на дипломатическо решение, казва посланик Джан Дзюн.

Турция

Турция осъди днес признаването от страна на Русия на независимостта на двата отцепнически региона в Източна Украйна и го определи като нарушаване на международните договорености и на украинската териториална цялост, съобщи БТА.

„Решението на Русия да признае Донецката и Луганската република е открито нарушение не само на Минските споразумения, но и на политическото единство, суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Ние смятаме т.нар. решение на Русия за неприемливо и го отхвърляме“, се казва в изявление на турското външно министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4038

7

Moirae

22.02 2022 в 14:16

Без приятели - единствено съучастници, които съумеят да изплашат с военна сила да работят с тях. След като анексираха Крим - съседна държава да присъедини територия от друга държава - след като Янукович освободи затворниците на изток, а кремъл ги въоръжи, след като взеха паспортитие на всеки годен, за да го принудят насила да воюва. Всичко това, след като окупираха територии в Молдова и Грузия и изоставяйки тихо-тихо Армения на Азърбайджан, те отдавна нямат и никога няма до имат легитимност пред никого. Това е просто държава на процентите броящи се на двете ръце.

-1580

5

Bace7

22.02 2022 в 13:14

Гейпарадите помръкнаха в един ден?

2000

4

clinical

22.02 2022 в 12:34

До всеки двуличник:
Или има Закони, и те важат за всички, или като не важат за всички, то не са закони. Направи си справка за Косово през 2008 и по-важното - виж решението на Международния съд от 2010. Та, ако ще си говорим, да бъде с факти, а не с празни приказки.

-8580

2

Руското тролче днес написа 2000 коментара в различни сайтове. Заслужи си 500-те рубли хайде ходи си купи литър евтина водка и пелмени.