Путин призна Донецката и Луганската републики за независими държави

Георги Ангелов 21 февруари 2022 в 21:39 12426 5

Снимка Getty Images

Руският президент Владимир Путин обяви в обръщение към народа, че признава Донецката и Луганската народна република за независими държави. Двете републики се намират на територията на Украйна. В края на обръщението Владимир Путин подписа президентски укази за признаването им и договори за приятелство и сътрудничество. Малко преди това той е съобщил на лидерите на Франция и Германия, че Русия ще признае самообявилите се "републики", както се разбира от съобщение на сайта на Кремъл за разговор с тях.

В дълга реч, която започна с исторически обяснения, че Украйна е част от Русия, той каза, че "управляващата в Киев върхушка постоянно заявява нежеланието да изпълне Минските договорености", а се готви за "нов блицкриг" в Донбас (нещо, което Украйна отрича) - географският район, в който се намират Донецка и Луганска република. Както и да се сменят депутатите в парламента, "не се сменя по същността" националистическият режим в Киев. "В тази връзка смятам да приема решението да призная Донецката и Луганската народна република," каза той. 

Путин каза, че ситуацията в Източна Украйна отново е станала критична и подчерта, че

Украйна е неразделна част от историята на страната му.

"Още веднъж искам да подчертая, че за нас Украйна не е просто съседна страна. Тя е неразделна част от нашата собствена история, култура и духовно пространство. Това са наши другари, близки, сред които имаме не само колеги, приятели, но и роднини, хора, които имат с нас кръвни, семейни връзки", каза той. Според него Украйна е създадена от Русия, и по-точно от болшевистка Русия и Ленин, а след Втората световна война Сталин добавил към Украйна територии от Румъния и Полша. 

В дългото си почти час обръщение Путин каза, че национализмът и корупцията в Украйна подменили историческите, културните и социалните интереси на народа с етнографски атрибути и с грабеж на гражданите, а усточива държавност в Украйна така и не се формира. Затъването в битки на различни олигархични кланове и корупцията са за сметка на Източна Украйна и интересите на жителите. Няма независима местна власт и съдилища, а неправителствени организации имат повече права от съдебните органи, твърди още президентът.

Путин повтори голяма част от опорните си точки в статията му от миналото лято и последните години, като говори за за "дерусификация" и "принудителна денационализация" и атаки срещу "руснаците, опитвали да съхранят своя език и идентичност".

Президентът повтори и твърденията, че събитията на Майдана през 2014 г., когато многохилядни протести свалиха властта, са държавен преврат, за който са получени множество пари от САЩ, но обикновените хора не получили нищо. Напротив, радикалите осъществили терор на политици и журналисти срещу преврата.

Путин искал в НАТО

"През 2000 г., по време на посещението на Клинтън в Москва, попитах "как САЩ биха се отнесли към приемането на Русия в НАТО?" Реакцията на въпроса ми изглеждаше сдържана. А как американците наистина са се отнесли към моя въпрос, може да се види от техните действия", каза Путин. След това разви теорията си, че НАТО и разширяването му, спомена включително и България, е заплаха за Русия.

Руският президент Владимир Путин обвини САЩ и НАТО в телевизионно обръщение към нацията, че са превърнали Украйна в театър на военни действия. Той добави, че Москва се опасява от разполагането на войски на НАТО там и е обезпокоена от американските дронове, шпиониращи Русия, предаде Ройтерс.

Путин заяви, че тренировъчните центрове на алианса в Украйна по същество представляват военни бази на НАТО. По думите му Москва гледа на възможното присъединяване на Киев към Северноатлантическия пакт като на пряка заплаха.

Той каза също, че алиансът напълно е пренебрегнал руските искания за сигурността, и обвини Запада, че отхвърля основните предложения на Москва за гаранции за сигурност.

Признаването от Русия на отцепническите райони в Източна Украйна за независими републики е на практика едностранно прекратяване на действието на Минските споразумения. Те бяха приети през 2014-2015 г. и фиксираха основните мерки за разрешаване на ситуацията в Донбас.

Карта на окупираните от проруските сепаратисти територии. В червено са ДНР със "столица" Донецк и ЛНР с Луганск. Червените линии показват административните граници на Донецка и Луганска област.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8053

6

DARTH VADER

22.02 2022 в 14:47

ТЕ КАТО ГЛЕДАМ БРАТУШКИТЕ СЪВСЕМ СКОРО САМО ВОДКА ЕВТИНА ЩЕ ИМАТ,МОЖЕ БИ С АЛУМИНИЙ ЗА МЕЗЕ...ЩОТО НАЛИ РЕСУРСА Е ТЕХЕН-)))
МОЖЕ И ГАЗА ДА СИ ГО ДИШАТ ОТ ПАТРОНЧЕТА,ЕЙ ТАКА-ЗА РАЗКОШ

8053

2

DARTH VADER

22.02 2022 в 02:30

ЗА ДА СПРЕ ЦЯЛАТА ОЛЕЛИЯ,ВЕРОЯТНО СЕ РАЗБРАХА С ВОВАТА ДА НЕ ГО ПРАЩАТ С ПРАЗНИ РЪЦЕ У ДОМА...
ДАДОХА МУ НЕЩИЧКО,ЗА ДА ИЗБЕГНАТ УНИЖЕНИЕТО...
ОТСЕГА ЗАПОЧВА ОБРАТНОТО БРОЕНЕ ЗА СТОЙНОСТТА НА РУСКАТА ИКОМОМИКА...
И ВЪПРОСЪТ Е НЕ ДАЛИ,А КОГА ЩЕ СЕ СГРОМОЛЯСА И МВФ ЩЕ ВЛЕЗЕ НА ТЕРЕНА-))

-8580

1

Това беше по-голям театър и от мач на Славия. Горките хорица по Донецк.
 
X

Да помогнем на украинските деца!