Събират средства за Нотр Дам, съпругът на Салма Хайек дарява 100 млн. долара

OFFNews 16 април 2019 в 08:04 9165 0

Снимка NY Times

Френският милиардер и съпруг на холивудската звезда Салма Хайек - Франсоа Анри Пино, обяви, че той и семейството му ще дарят 100 млн. евро за възстановяването на щетите по катедралата "Нотр Дам", нанесени от огромния пожар снощи.

Съобщението за щедрото дарение идва броени часове след призива на френския президент Еманюел Макрон за събиране на средства за възстановяването на църквата. Днес ще бъде официално открита кампания за дарения.

56-годишният Пино заявил желанието си да помогне пред френско издание, информира Нова тв. Салма Хайек публикува в профила си в Instagram снимка на горящата "Нотр Дам", под която написа: "Подобно на много други хора, и аз съм шокирана и изпитвам тъга, гледайки как красотата на "Нотр Дам" се превръща в пепел. Обичам те, Париж!". 

Организацията на ООН за наука, образование и култура ЮНЕСКО обяви, че стои до Франция и "заедно ще спасят и възстановят катедралата "Нотр Дам", съобщи БНТ, като цитира АФП. 

Най-ценните артефакти, пазени в катедралата „Нотр Дам”, са спасени от огъня. Короната от тръни и туниката на канонизирания за светец крал на Франция от 13-ти век Луи IX са на сигурно място, обяви ректорът на „Нотр Дам” Патрик Шове. Според ръководителя на Събранието на епископите на Франция Ерик де Мулен-Бофор, възстановяването на щетите от пожара в световноизвестния готически храм „ще отнеме години”.

Пожарната служба обяви, че около две трети от сложната, дървена конструкция на покрива на „Нотр Дам”, известна като „Гората”, се е срутила в резултат на огъня.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови