С мнозинство от 1 глас депутатите задължиха Тереза Мей да иска отлагане на Брекзит

OFFNews 04 април 2019 в 14:30 3246 0

Снимка AP

С мнозинство от един глас британските депутати приеха законопроект, който задължава премиера Тереза Мей да иска отлагане на Брекзит, за да се избегне излизане на Великобритания от ЕС без сделка, съобщи Би Би Си.

Решението беше взето от Камарата на общините само с един глас разлика - 313 "за" и 312 "против".

Внесеният от депутатката от лейбъристката партия Ивет Купър бе одобрен бързо само за един ден. Сега той отива в Камарата на лордовете, където трябва да бъде разгледан още днес и се нуждае от одобрението им, за да стане закон, но ЕС решава дали да предостави удължаване.

Текстът задължава премиерката да търси одобрението на парламента за всяко забавяне и позволява на депутатите да предлагат различна продължителност на съответното отлагане.

Министърът за Брекзит Стивън Баркли каза, че ще се надява лордовете да „разгледат този законопроект, който да бъде приет бързо, въпреки недостатъците му“.

Той добави, че няма "никаква гаранция", че Обединеното кралство няма да вземе участие в европейските избори през май, а участието им би било "предателство" и "нанасяне на огромни щети".

Консервативният депутат Марк Франсоа критикува вчерашното обсъждане на текстовете, като посочи, че дебатите са продължили само четири часа и това не може да се нарече задълбочен дебат.

Във вторник Мей обяви, че ще иска ново кратко отлагане на Брекзит след 12 април, за да работи с лидера на лейбъристите Джереми Корбин за прокарване на отхвърленото на три пъти от Камарата на общините споразумение.

Дискусиите между двамата лидери в сряда бяха описани като "конструктивни", но бяха критикувани от депутатите от двете страни.

Според говорители изминалата среща между Мей и Корбин е била гъвкава, но и несигурна. Корбин казва, че тя е била „полезна“, но и е завършила без постигане на решение.

Мей иска да се договори с Корбин по редица точки, които да бъдат гласувани преди 10 април. 

Междупартийните преговори предизвикаха силни критики от страна на депутатите от двете страни, а двама министри подадоха оставка в сряда.

Според проучвания, направени от местната преса, още депутати могат да подадат оставките си, ако Мей се откаже от ангажиментите си.

Трудностите за Мей ще бъдат в това да успее да задържи партията си единна, ако все пак реши да се поддаде не исканията на лейбъристите. По-рано тя отхвърляше възможността за членство в митническия съюз, тъй като това би попречило на Великобритания да сключва самостоятелни сделки с трети страни.

Корбин е подложен на натиск от някои фракции да не се съгласява със споразумението за Брекзит, ако тя няма да може да бъде потвърдена на нов референдум, на който да може да се гласува и за оставане в Съюза. Самият той обаче твърди, че подобен вот трябва да бъде проведен само при изключителни обстоятелства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови