Ружа Игнатова е в списъка на 10-те най-издирвани лица на ФБР

OFFNews 01 юли 2022 в 09:36 2209 0

Ружа Игнатова

Снимка Wikimedia

Ружа Игнатова

"Изчезналата криптокралица" Ружа Игнатова попадна в списъка на 10-те най-издирвани лица на Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ, съобщиха Би Би Си и БТА.

Българката, която е в неизвестност от 2017 г., е обвинена, че е присвоила над 4 милиарда долара, като измамила хора да инвестират в нейната компания за търговия с криптовалути OneCoin. 

Според федералната прокуратура компанията по същество била Понци схема, замаскирана като криптовалута.

Ружа Игнатова е в неизвестност от 2017 г., когато в САЩ срещу нея е издадена заповед за арест. Тя била видяна за последно да се качва на самолет от България за Гърция, след което следите й се губят.

Българката е единствената жена в списъка на 10-те най-издирвани лица на ФБР.

През април тази година от МВР съобщиха, че Ружа Игнатова е "освободена от българско гражданство". Оттам уточниха, че тя е германска гражданка, родена в България, и е обявена за международно издирване по искане на властите в Германия.

За нея има въведен сигнал в Шенгенската информационна система, а целта е арест и екстрадиция на основание Европейска заповед за арест, издадена от съда в град Билефелд - Германия.

Преди година Би Би Си откри, че Игнатова притежава луксозен апартамент в Лондон за 13,5 милиона паунда. Смята се, че в апартамента има произведения на изкуството за 500 000 паунда, купени от лондонска галерия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки