Руснаците отрязаха главата на пленник от ВСУ. Киев: По-лоши са от Ислямска държава

ЕК: Ще осъдим всички извършители и съучастници във военни престъпления

OFFNews 12 април 2023 в 17:07 10244 14

Зеленски
Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Украйна сравни Русия с "Ислямска държава", след като в интернет се появи видеозапис, на който се вижда как руски войници обезглавяват украински военнопленник.

Шокиращите кадри бяха публикувани в социалните мрежи. На тях се вижда как мъж в униформа обезглавява военнопленник, носещ жълта лента на ръката, каквато използват бойците от ВСУ.

"Има нещо, което никой в целия свят не може да пренебрегне - колко лесно убиват тези зверове", заяви украинският президент Володимир Зеленски. "За всичко ще има правна отговорност. Необходимо е да бъде победен терорът", добави той.

От своя страна Кремъл заяви, че разпространеният в интернет пространството видеозапис, който уж показва обезглавяването на украински войник, е "ужасен" и трябва да се провери неговата автентичност.

"В интернет се разпространява ужасяващ видеозапис, на който руски войници обезглавяват украински военнопленник", заяви украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба. "Абсурдно е, че Русия, която е по-лоша от "Ислямска държава", председателства Съвета за сигурност на ООН", добави той, имайки предвид поемането на ротационното председателство на Съвета за сигурност на ООН от страна на Русия през този месец.

Бойците от "Ислямска държава" в Ирак и Сирия станаха известни с публикуването на видеозаписи, на които се вижда как обезглавяват пленници, когато контролираха големи части от двете близкоизточни страни в периода между 2014 и 2017 г.

"Руските терористи трябва да бъдат изгонени от Украйна и от ООН и да бъдат подведени под отговорност за своите престъпления", заяви Кулеба.

Службата за вътрешна сигурност на Украйна съобщи, че е започнала разследване по подозрение за извършването на военно престъпление във връзка с разпространения видеозапис.

Европейската комисия също реагира на видеото с убийството на украинския войник.

Според прессекретаря на Европейската комисия Набила Масрали автентичността на видеото трябва да бъде потвърдена, но ако бъде потвърдена, това ще бъде още едно потвърждение за нечовешкия характер на руската агресия.

„Убийството на военнопленници е сериозно нарушение на Женевската конвенция и това още веднъж демонстрира, че Русия напълно пренебрегва международното право и по-специално международното хуманитарно право. ЕС подчертава готовността си да изправи пред съда всички извършители и съучастници във военни престъпления, извършени в контекста на агресивната война на Руската федерация срещу Украйна“, каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

16

6екеr4о

13.04 2023 в 11:47

Уродщината е чудовищна,
но не мога да разбера как някой може да квалифицира случилото се на някакъв скопен дипломатичен език, който звучи дори омаловажаващо!?

Подмяната на истината винаги започва с подмяна на съдържанието на понятията.

Някаква коментирала: "Убийството на военнопленници е сериозно нарушение на Женевската конвенция и това още веднъж демонстрира, че Русия напълно пренебрегва международното право..." и прочие бля, бля!

А е говорила за обезглавяване!!!

4738

14

Того

13.04 2023 в 05:38

Няма други такива изроди като руснаците. Ислямските терористи пред руснаците са като фолклорна група от детската градина. Това е пътя, по който ни води и нашия президент заедно с "Израждане" и БСП.

924

13

Diogen

12.04 2023 в 23:44

Това им е останало отатарите. Изроди са и делата им са изродски. Изчадия адови и начело е истински сатана.

2073

12

Johnny B Goode

12.04 2023 в 21:56

Сашке, и 240 депутата да се кръстиш, все същото рядко л.. ще си останеш.

1236

11

БотоксПутю

12.04 2023 в 21:48

Добре се справя Ботоксният с ислямизацията на Русия.

345

9

Джендо Джедев

12.04 2023 в 19:49

Нормално, в "русский мир" е така!

4038

8

Moirae

12.04 2023 в 19:25

Всичко лошо, кое се говореше преди войната за Русия се потвърди, а последната година показа и че са изметта на света наред с фундаменталните ислямисти.