Руските дронове и ракети отново не пожалиха ''руската'' Одеса

От мястото на събитието предава кореспондентът на OFFNews в Украйна Горица Радева

Горица Радева, наш кореспондент в Одеса 17 януари 2024 в 14:57 7984 3

Одеса

Снимка Горица Радева

Последствията след обстрела в Одеса тази нощ.

Тази нощ Одеса отново не спа.

Руснаците атакуваха първо с дронове морската столица на Украйна, която според Кремълската пропаганда била "изконно руски град". Това обаче за пореден път не им попречи да изпратят адските си машини срещу обикновените граждани на Одеса.

Първата въздушна тревога продължи от 1.18 часа до 2.14 часа през нощта.

Отломка от свален дрон удари жилищен блок. Евакуирани са всичките 130 живущи, трима са ранени, един от тях все още е в болница. От ударната вълна са счупени прозорците на още няколко сгради в района. Има както изгорели и изпочупени коли.

Втората тревога беше обявена в 6.38 сутринта и продължи двайсет минути. По това време руснаците изстреляха от акваторията на Черно море ракети по посока Одеса и района на Белгород-Днистровски. Ракетите тип „Оникс“ са попаднали в земеделско и аграрно предприятие. За щастие няма пострадали хора и животни.

Наталия Гуменюк – говорител на Южното командване на Въоръжените сили на Украйна – даде кратък брифинг на медиите пред разрушения пететажен блок. На въпрос относно слуховете, че този път звукът се е различавал от предишни случаи и за това дали е възможно руснаците да са използвали нещо ново при тази атака, тя отговори, че е добре всички да избягват конспирациите и да помнят, че се намираме в условия на хибридна война.

„Ние разбираме, че врагът не стои на място и се опитва да намери технологии, опитва се да намери начини, тактика, разни други хитрости, с цел да затрудни системата за противовъздушна отбрана, да нанесе максимално щети по време на своите атаки, но към днешния ден радикално нови или критично променени модификации на дронове, ние не сме установили“, заяви Гуменюк.

Тя напомни, че по време на въздушна тревога, всички трябва да отиват в укритията. Именно защото повечето хора от пострадалия блок са направили това няма загинали и много жертви. Гуменюк добави, че този път дроновете са летели на възможно най-ниска височина, като това е бил един от начините, по които руснаците са опитали да заобиколят системата за противовъздушна отбрана. Работата на военните е била в изключително тежки условия.

„Ние виждаме, че руските пропагандисти продължават да развиват темата относно работата на противовъздушната отбрана в жилищни квартали, но принципно това е елемент от хибридната война. Ние продължаваме да работим за това противовъздушната отбрана да е максимално ефективна, доколкото това е възможно. Но помним винаги, че ако нямаше вражеска агресия, нямаше да има наша боева работа в отговор“, добави тя.

Относно втората атака, при която бяха използвани ракети, Наталия Гуменюк каза, че ударите са нанесени от територията на временно окупирания Крим. Става дума за ракети Оникс, които са хиперзвукови и противокорабни.

На мястото край жилищния блок, който е бил ударен тази нощ, наистина е страшно. Няма нито един здрав апартамент в целия блок, всички на практика са необитаеми в момента. В двора има много изгорели коли. Стъкла от прозорци има по целия тротоар. Всички представители на службите по сигурността бяха на място и оказваха помощ на хората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

3

Mateevk

17.01 2024 в 16:36

То не е ясно защо въобще Русия е станала единствен правоприемник на СССР в ООН и Съвета за сигурност като постоянен член и сега може да разиграва цялата т.нар. световна общност, както си иска, която отгоре на всичко трябва да слуша брътвежите на Медведев за "историческите права" на Русия над Украйна и предстоящата безконечна война. Така и никой не каза на какво осонвание е станало това след разпада на СССР. Украйна беше питала в ООН, ама Гутериш така и не отговорил...Или може на въпрса защо е казал - Просто така!

1005

2

ПР

17.01 2024 в 16:20

Едно не разбирам-Светът е безпомощен!Защо Россия е все още членка на ООН?Камо ли,че са и постоянен член на Съвета за сигурност към Организацията....За всички е ясно и има хиляди доказателства,че РФ ежедневно върши престъпления срещу човечеството.Няма да изброявам-безбройни са.Е,как такава"държава",заема мястото си в такива институции?!

345

1

Джендо Джедев

17.01 2024 в 15:01

"този път звукът се е различавал от предишни случаи и за това дали е възможно руснаците да са използвали нещо ново при тази атака,"

Да, ракети от Кимландия. :D
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика