Руският затвор не приема оплакванията на Навални, всички затворници спели добре

OFFNews 01 април 2021 в 18:17 2614 0

Снимка Архив

Руската затворническа служба ФСИН защити отношението си към Алексей Навални, отхвърляйки жалбите на провеждащия гладна стачка опозиционер, че не е получил необходимата медицинска помощ в затвора и е бил подложен на лишаване от сън.

Навални, един от най-отявените критици на президента Владимир Путин, обяви гладна стачка в сряда, за да се опита да принуди затвора, в който се намира, да му осигури подходяща медицинска помощ за острата болка в гърба и краката.

Миналата седмица критикът на Кремъл заяви, че пазачите го събуждат всеки час през нощта и че молбите му за медицинска помощ са пренебрегнати. Западът поиска неговото освобождаване.

Местната затворническа служба, където се намира колонията IK-2, каза пред Ройтерс, че затворническите мерки, на които е бил подложен Навални, са строго законни и са същите като тези, прилагани на други затворници.

„Полицейските служители спазват стриктно правото на всички затворници на 8 часа непрекъснат сън“, съобщи службата късно в сряда, като добавя, че пазачите трябва да патрулират и визуално да проверяват затворниците през нощта.

„Тези мерки не пречат на осъдените да си почиват“, допълват от службата.

„... На Навални са предоставени всички необходими медицински грижи в съответствие с настоящото му медицинско състояние“, се казва в него.

В писмо до управителя на неговия затвор, което беше публикувано в социалните мрежи от екипа му, Навални заяви, че ежедневните молби да бъде прегледан от лекар по негов избор и за правилно лечение са оставени без отговор.

Лекарят Алексей Баринов коментира пред Ройтерс, че адвокатите на Навални са го помолили да го лекува и че са поискали затворническата служба да го допусне в затвора или да пусне Навални в клиника.

„Очакваме решение от ФСИН“, каза той и добави, че е готов да отиде на място.

В неделя медицински специалисти публикуваха отворено писмо с искане 44-годишният политик да получи подходящи грижи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови