Руският опозиционер Иля Яшин получи най-дългата досега присъда за 'фалшификати' за армията

От съдебната зала той призова Путин незабавно да спре "това безумие" войната и да признае, че политиката към Украйна е погрешна

OFFNews 09 декември 2022 в 15:10 1984 1

Яшин

Снимка ТАСС

Иля Яшин

Мешчанският съд в Москва осъди опозиционера Иля Яшин (от списъка на "чуждестранните агенти"), обвинен в разпространение на "фалшификати" за руската армия, на 8,5 г. затвор при общ режим. Това е най-дългата присъда, произнесена в Русия по члена от Наказателния кодекс за "военните фалшификати".

През лятото сътрудникът на Яшин Алексей Горинов получи 7 г. затвор. Яшин е свидетел по делото му. Служителят в кметството на Елиста Алтан Очиров получи 3 г. колония, Александър Тарапон, жител на Крим, бе осъден на 2,5 г., а тюменецът Едуард Щербаков, който вече е излежал присъдата си, шест месеца.

Съдът постанови, че на Яшин ще бъде забранено да управлява сайтове в продължение на 4 г. след излежаване на присъдата.

След прочитането й залата аплодира политика, съобщават медиите, цитирани от Би Би Си.

Според Яшин процесът е бил замислен като разобличаване на "лекаря на народа", но се е превърнал в "антивоенен трибунал".

"Изрекохме истината за военните престъпления и призовахме кръвопролитията да спрат. Но в отговор чухме смесица от лозунги от Студената война, които прокурорът объркано изрече", се казва в изявление, публикувано в канала на политика в Телеграм след произнасянето на присъдата.

Пост в подкрепа на Яшин се появи и в канала на друг осъден руски политик Алексей Навални.

"Тъй като познавам Яшин от толкова дълго време, дори няма да се опитам да напиша нещо от рода на: "Дръж се, Иля". Вече знам, че той е направил всичко правилно и ще се справи. Поредната безсрамна и беззаконна присъда на Путин няма да накара Иля да замълчи и не бива да плаши честните хора в Русия.

Делото по член 207.3, буква д), точка 2 от Наказателния кодекс (разпространяване на съзнателно невярна информация за използването на въоръжените сили по причини на политическа омраза) е образувано срещу Яшин през юли.

Преди това той е арестуван по обвинение в неподчинение на полицията, а също така има четири обвинения по член 20.3.3 от Кодекса за административните нарушения на Руската федерация за "дискредитиране" на руските военни, като по три от тях е глобен с 90 000 рубли.

Яшин твърди, че по този начин властите се опитват да го принудят да напусне Русия. Въпреки това той решава да остане и продължава да се обявява срещу руската инвазия в Украйна.

Причината за наказателното дело е, че на 7 април Яшин говори на живо в канала си в YouTube за събитията в украинския град Буча и убитите в града цивилни. От пролетта международен наказателен съд разследва инцидента в Буча.

Руското министерство на отбраната нарече съобщенията за руски военни престъпления там "провокация", а кадрите с трупове по улиците - "инсценировка". Прокурорът повтори тази версия в съда. Според прокуратурата Яшин "под прикритието на достоверна информация" е съобщил, че руски военни са убили жители на Буча, като същевременно се е изказал пренебрежително за сегашните руски власти.

Пред съда Яшин подчертава, че при отразяването на събитията в Буча е следвал класическите журналистически стандарти и е запознал зрителите с различни гледни точки - изказал е както официалната версия на украинската страна, така и официалната позиция на руското Министерство на отбраната. И допълва, че според него истинският гражданин е длъжен да подхожда критично към това, което властите му внушават.

В съдебната зала Яшин заяви, че не си прави илюзии и не очаква оправдателна присъда. В последната си реч той се обърна към руския президент Владимир Путин и го призова незабавно да изтегли войските си от Украйна.

"Нека думите ми звучат като глас в пустиня, но аз ви призовавам, Владимир Владимирович, незабавно да спрете това безумие. Необходимо е да се признае, че политиката спрямо Украйна е погрешна, да се изтеглят войските от нейната територия и да се премине към дипломатическо уреждане на конфликта. Не забравяйте, че всеки нов ден във войната означава нови жертви. Достатъчно", е категоричен Иля Яшин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови