Руският кораб е открил огън срещу риболовния турски кораб

OFFNews Последна промяна на 13 декември 2015 в 19:39 11080 14

Руски стражеви кораб "Сметливий". Снимка: Архив

Екипажът на руския стражеви кораб "Сметливий" се е наложило да открие огън, за да прогони турски риболовен кораб в Егейско море с цел да бъде избегнат сблъсък, съобщи пресслужбата на руското министерство на отбраната, цитирана от ТАСС.

Риболовният кораб не е отговарял на опитите за контакт с него. По данни на руското министерство на отбраната руският боен кораб се е намирал на 22 километра от гръцкия остров Лимнос в северната част на Егейско море.

В 9:03 часа руско време вахтеният на кораба установил, че на около 1000 метра от руския кораб се намира турски сейнер. Турският плавателен съд се приближавал към пусналия котва руски стражеви кораб. Въпреки многобройните опити на "Сметливий" екипажът на турския риболовен кораб не е осъществил радиовръзка с руските моряци и не е отговорил на специалните визуални сигнали и на сигналните ракети, посочи пресслужбата на руското министерство на отбраната.

При приближаването на турския сейнер към руския стражеви кораб на разстояние около 600 метра, за да не бъде допуснат сблъсък на корабите, са били произведени изстрели на разстояние на гарантирано непоразяване.

Веднага след това турският кораб рязко е променил курса си и без да влезе в контакт с руския екипаж е продължил движението си край "Сметливий" на разстояние 540 метра, информира пресслужбата.

По-рано днес руското министерство на отбраната съобщи, че във връзка с инцидента в Егейско море зам.-министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов е повикал в министерството турското военно аташе Ахмет Гюнеш.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.12 2015 в 23:04

Извинете, но не разбрах! Какво прави руският кораб в Егейско море, в крайграничните турски води? Руските граници ли пази

14.12 2015 в 12:45

По- добре да ги зачешат от рано, отколкото да се окаже че гемията е пълна с нинджи опасани с бомби!!!

14.12 2015 в 09:26

Това че И в турския риболовен флот се злоупотребява с алкохол, не е новина.

14.12 2015 в 00:03

Ха-ха, к‘ва стана тя

Славните руски моряци се насрали от страх, че ръждясало турско корито плува към тях и почнали да стрелят.

Турците викат че разбрали за насирането от миризмата, но нито са чули, нито видели стрелбата!

АНКАРА, 13 декабря. /Корр. ТАСС Кирилл Жаров/.
"Мы не приближались к российскому кораблю ближе одной морской мили или 1,8 км. "Сметливый" не двигался. По нам не стреляли. И даже если огонь был открыт, то никто этого не слышал", - заявил Гечиджи, владелец судна.

13.12 2015 в 23:38

Йордане, отдавна вече няма радисти по търговските и риболовните кораби. Тук-там са останали по научно-изследователски съдове, но вече са изключителна рядкост.

13.12 2015 в 23:31

Само аз ли имам подозрението, че турската лодка е била натоварена с бежанци за гърция?

13.12 2015 в 22:39

Гледам, доста плюем по руснаците, но не забравяйте, че все пак ако е доближил на 600 метра с траектория на движение към военния кораб, военните са длъжни да вземат мерки. В коментарите излизат големи агресори, но дори турците явно признават, че ако е имало изстрели, тедори не са ги чули. Също горе пише, че са стреляли със сигнални ракети и с гаранция, че няма да уцелят, а изстрелите са само предупредителни. Колкото до радиото, не мислете , че корабът е дървена лодка с гребла. На всеки корам има радист, обучен радист. Що не ревете срещу турците че са навлезли в Ирак на 70 км със сухопътни войски, толкова, колкото за предупредителните изстрели и свален самолет за нарушаване на въздушно пространство? При положение щ, че те са нарушавали гръцкото над 2000 пъти само за миналата година. Отворете си очите и размишлявайте над това, което пише.

13.12 2015 в 22:04

Владелец рыболовного турецкого судна опроверг информацию о стрельбе по его сейнеру, сообщает CNN Turk.

«Мы не приближались к российскому кораблю ближе чем на 2 км. «Сметливый» не двигался. По нам не стреляли. Если и стреляли, то никто этого не слышал», — заявил владелец судна.

Ранее сообщалось, что МИД Турции сделает заявление по инциденту в Эгейском море после того, как опросит рыбаков, ставших свидетелями происшествия.

В Минобороны России заявили, что 13 декабря 2015 года экипаж российского сторожевого корабля «Сметливый», находившийся в 22 км от греческого острова Лемнос северной части Эгейского моря, предотвратил столкновение с турецким сейнером.

13.12 2015 в 21:36

do BG #5 горе,
Гемиите не ръждвсват защото са дървени за да не харчат много гориво и не ръждясват. Идеята за атака откъм дупката ми харесва -:)

13.12 2015 в 20:43

След като моряците на руския разрушител се наакаха от страх и започнаха стрелба по ръждясала турска гемия, трябва ли да се учудваме, че пути-храбреца вече и в клозета влиза само след като охраната се увери, че от дупката няма да изскочи некой турски манафин.