Quantcast

Руският хуманитарен конвой влезе в Луганск

OFFNews Последна промяна на 22 август 2014 в 20:29 4191 17

Камионите от руския хуманитарен конвой в Луганск.

Снимка Греъм Филипс.

Камионите от руския хуманитарен конвой в Луганск.

Първите руски камиони с хуманитарна помощ пристигнаха в град Луганск, съобщи за "РИА Новости" лидерът на Луганска народна република, информира RT.

В петък сутринта няколко дузини от камионите преминаха украинската граница в посока Луганск, след като Москва нареди на конвоя да продължи, без да чака позволение от Киев за това. Малко след това 145 тира от общо 280-те вече бяха в Украйна.

"Готови сме да бъдем съпроводени от представители на Червения кръст, които да помогнат в раздаването на помощта", се казва в съобщение от външно министерство.

Руските камиони на влизане в Луганск. Снимка: Греъм Филипс.

Никой от Международния комитет на Червения кръст не е придружил конвоя обаче. "Това се дължи на проблемите със сигурността", коментира пред RT Галина Балзамова от Червения кръст. "Луганск беше обстрелван цяла нощ. Не мислим, че сигурността ни беше гарантирана от всички страни, замесени в конфликта, за да ескортираме конвоя."

Началничката на руския Червен кръст обаче изразява силната си подкрепа за хуманитарния конвой и силно недоволство от "нереалистичните условия на Украйна" той да бъде пуснат на нейна територия. Тя твърди, че руският Червен кръст ще ескортира камионите, стига това да бъде позволено от Международния комитет на организацията.

Междувременно Пентагонът съобщи, че е "много разтревожен" от навлизането на конвоя в Украйна, заяви контраадмирал Джон Кирби, говорител на министерството на отбраната. "Това е нарушение на суверенитета и териториалната й цялост от Русия. Руснаците трябва незабавно да изтеглят хората и техниката си от територията на Украйна. В противен случай Русия е заплашена да плати цената на още по-дълбока изолация", каза той на брифинг във Вашингтон.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.08 2014 в 11:21

Стефане за Катин си го признаха руснаците и едиствените които го отричат са малоумниците които се престарават в угодничането на руските си господари, за да вземат някоя рубла повече. Това са хора без морал които за някоя въшлива рубла са готови да продадат и майките си.
Килкото за това дали путин ще спее газта. Чакм го с нетърпение след такава глупост ще го гръмнат неговите авери.

23.08 2014 в 08:59

Руската хуманитарна помощ е преди всичко в подкрепа на т.н. сепаратисти. Както за населението, така и в помощ на воюващите. Все пак трябват храна, вода, медикаменти, генератори и там каквото е още. Тилови доставки. Самата украинска армия изпитва недостиг от към доставки.Хуманитарна помощ влиза в Украйна и от западни държави - последно Швеция мисля отдели около 3.5 милиона евро за хуманитарна помощ. Тя пък вероятно отива за украинската армия. Що се отнася до товара - възможността да се пренатовари в условията на военни действия наистина предполага да има свободно място в камионите. По-важното е друго. До къде стига решимостта на Путин. Могат ли да го спрат. Спокойно и упорито им показва, че трудно ще го спрат. До есента конфликтът ще утихне, идва зима, трябва газ и въглища. Страната е огромна и ако не грижата за населението, то грижата за оставане на власт ще принуди украинското правителство да направи отстъпки.Ще видим колко и какви.Санкциите към Русия само консолидират руснаците и малкото разумни гласове против няма как да бъдат чути. Бетониран Путин, нагла политика и клекнал ЕС - това очаквам към есента. Жалко за малките хора, които плащат цената.

23.08 2014 в 08:03

Западът няма да прости на Хуйло окупацията на Украйна.
Може да се правят на разсеяни в момента, но са достатъчно отмъстителни и ще му дадат това, което сам си търси.
А паралели между Сърбия и Украйна могат да правят само глупаците. САЩ не са окупирали с цел анексиране на територии, за разлика от Хуйло. Както винаги, руснакът е заслепен от неизлечим комплекс за малоценност, който го кара да взема нездравословни решения.

23.08 2014 в 05:27

Свойствено им е, и не от вчера.
Предишния цигански номер е с "избитите от Сталин полски офицери", която мерзост още тогава не е била приета ни от Червения кръст, ни от Обществото на народите, макар че и Хитлер, и Сталин, в самия разгар на войната са дали не само пълен достъп до мястото, ами са оставили свободна зоната.
Тия изобщо не умеят друго, освен да убиват своите изотзад, и да плачат като путки, че друг им е виновен.
Бетер цигани. Като ти кажат колко е часа - гледай къде е Слънцето. Даже мангалите не лъжат винаги.

23.08 2014 в 02:28

Доста трябва да си извратен за да бавиш и протакаш хуманитарна помощ, още по-долно е след като е явно ,че го правиш да претендираш за почтенност. Просто казваш не ми изнася хората да получават помощ от моя противник и за това ще правя всичко възможно да не я получат. Или си мъжили не си :) средно още няма.

23.08 2014 в 02:18

Пиндосите стават все по-нагли.

Ако един хуманитерен конвой бил "...нарушение на суверенитета и териториалната цялост..." на Украйна, то какво да кажем за агресията срещу Ирак, разкъсването на Югославия, "демократизирането" на Либия, и войната в Афганистан?

Само Четвъртия хилядолетен Райх ли има право да влиза в чужди държави, а другите страни нямат право дори да изпратят хуманитарни конвои?

22.08 2014 в 23:58

Днешната жалка измет, която така настървено защитава фашистката пасмина в Киев и господарите им от фащ и ес с нищо не е по-различна от същата измет, която настървено защитаваше Живков, БКП и СССР.
Боклука винаги си остава боклук, няма значение каква е епохата, какъв строй е и кой е силният на деня. Боклукът винаги е на дистанционно мислене и залепен към поредния си господар. Жалки и нещастни човечета!

22.08 2014 в 23:33

//Москва отговори на такива съмнения, че това се прави, зада е автономен конвоят – ако се повреди някой камион, товарът да се прехвърли веднага на друг....//

Това ли е последното, щото първото беше че всички камази били нови и не можели да се претоварват.

22.08 2014 в 23:30

....Яценюк посочи още, че прегледаните от украински митничари 25-тонни камиони са се оказали полупразни, в единия от инспектираните 34 имало само 800 кг чай, а останалите били натоварени на една трета.

Москва отговори на такива съмнения, че това се прави, зада е автономен конвоят – ако се повреди някой камион, товарът да се прехвърли веднага на друг....

22.08 2014 в 23:27

"Размисли и страсти" за "хуманитарния" конвой: 1. Камионите пътуват полупразни (за русофилите - полупълни) 2. Потвърдено от руската страна. 3. Обяснението е, че ако се повреди някой камион, друг ще поеме товара. 4. Три възможни причини, най-вероятно и трите са верни. Първата - пропагадна, болшое, советское (руское), помагаме на "нашите", втората - в подходящия момент празното става пълно... с нещо... друго... и третата - чиста проба провокация....