Руски стелт: Москва пази стратегическите си бомбардировачи Ту-95МС с автомобилни гуми

OFFNews 03 септември 2023 в 17:29 41305 3

Снимка

Според наблюдатели гумите върху бомбардировачите трябва да минимализират щетите при атака на украински дронове.

Руска система за предпазване на самолетите на бойната авиация от атаки на украински дронове, която няма аналог в света беше разкрита от разузнавачи-любители, работещи по открити източници при анализ на спътникови снимки от летища в руския тил. Сателитни снимки с по-висока разделителна способност показаха мистерията, която седмици по-рано беше обсъждана покрай стратегически бомбардировачи, намиращи се на стоянки в авиобазата в Енгелс.

Първоначално OSINT наблюдатели забелязаха, че Ту-95МС на авиобазата в Енгелс се отличават като цвят и силует от познатите до този момент машини на руската авиация. Първото предположение беше, че самолетите са пребоядисани с цел размиване на силуета им и за по-малка откриваемост от въздуха.

Най-новите сателитни снимки с висока разделителна способност, публикувани в Conflict Intelligence Team от доброволеца с никнейм Tatarigami_UA показват обаче нещо съвсем различно. По фюзелажа на бомбардировачите са подредени една до друга стари автомобилни гуми. Засега няма точно обяснение какво целят руските механици с това оборудване на Ту-95МС с десетки автомобилни гуми, освен, ако не е тайна стелт технология за намаляване на радарната им видимост.

Изводът, до който стигат експертите е, че гумите са сложени за да защитят по някакъв начин Ту-95МС при хвърляне на боеприпаси от дрон. "Сега остава да дочакаме и ламаринени козирки за защита на ракетните крайцери", шегуват се тъжно руски военни експерти в социалните мрежи. Според самия Tatarigami_UA пък гумите по самолета са нова бюджетна версия на ERA (explosive reactive armour - взривна динамическа защита за руските ВВС".

Украинските атаки срещу авиобази в руския тил явно тормозят умовете на руските военни, които раждат и подобни идеи. През нощта на 30 август дронове атакуваха военното летище в Псков, където според представителя на украинското разузнаване Андрий Юсов, бяха унищожени четипи самолета Ил-76, а още няколко повредени. Ръководителят на военното разузнаване на Киев Кирило Буданов заяви, че авиобазата в Псков е атакувана с дронове, пуснати от руска територия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

3

БотоксПутю

03.09 2023 в 22:40

Сега разбрах защо руските содати крадяха автомобилни гуми в Украйна. Изобретателносста на руския гений е безгранична.

А ето и защитата и резултатът от руското "изобретение - кафез" за борба срещу джавелините:

https://twitter.com/GlasnostGone/status/1636386201153462274

12078

2

edin slep

03.09 2023 в 21:01

Интересно дали имат капацитет да ги поправят, ако наистина ги ударят, но не разрушат напълно тези бомбардировачи.

2550

1

alfakentavur

03.09 2023 в 18:08

Това е безаналогова хайтек защита. Но скоро и гуми няма да имат.
 
X

Да помогнем на украинските деца!