Руски сенатори в тила на врага: Подкрепят измислицата на Путин за коварна чужда сила, но обичат лукса на Европа

Пътеводител за чуждестранните активи на руските политици

OFFNews 17 октомври 2022 в 17:43 10521 9

сенатори

Снимка Съвет на федерацията

Сенаторите са верни на режима в Русия, но предпочитат имоти в чужбина.

Съветът на федерацията на Русия последователно гласува за война, анексиране на украински територии и репресии срещу руснаци - например за антивоенна реч да се дават до 15 г. затвор, а за избягване на мобилизация - до 10 г. Той открито подкрепя измислицата на Владимир Путин за коварна чужда сила, която се стреми да разбие Русия, съобщи "Важные истории", медията, която попълва пътеводителя на чуждестранните активи на руските политици.

В началото на август бе публикуван списък на губернаторите, които много обичат бизнеса и имотите в тила на врага.

В същото време роднини и приятели на много руски сенатори живеят добре в чужбина, правят бизнес там, работят в чуждестранни компании, притежават скъпи недвижими имоти. Чуждестранните активи, регистрирани на името на техните роднини, засега са в безопасност. Международните санкции, наложени на членове на Съвета на федерацията, не се прилагат спрямо техните роднини, освен ако не се докаже, че активите действително принадлежат на санкционираното лице.

Вячеслав Тимченко, сенатор от Кировска област

Под санкции: ЕС, Обединеното кралство, Канада, Швейцария, Австралия, Украйна, Нова Зеландия

Имущество: къща на дъщерята в Чехия

Тимченко е сенатор от 2014 г., а преди това е член на Държавната дума от 2003 г. Scanner Project открива, че Вячеслав Тимченко, заедно със съпругата си Марина Тимченко, е собственик на чешката компания Inter-Veka s.r.o, на която е регистрирана къща в малкия град Рижимов в южната част на Чехия. След като на сенаторите е забранено да притежават акции в чуждестранни компании, Тимченко прехвърля компанията на дъщеря си Екатерина Логинова, която регистрира къщата на свое име.

Александър Бриксин, сенатор от Курска област

Под санкции: ЕС, Обединеното кралство, Канада, Швейцария, Австралия, Украйна, Нова Зеландия

Активи: апартамент в Испания

Бриксин е сенатор е от 2021 г., а преди това в продължение на 10 г. е член на Държавната дума от "Единна Русия". Акционер е в Kurskrezinotechnika, голям производител на каучукови изделия.

Заедно със съпругата му Светлана от 2006 г. притежават апартамент с площ 75,7 кв. м в испанския град Торевиеха в провинция Аликанте. 

Брайксин не е говорил публично за ситуацията в Украйна.

Артьом Шейкин, сенатор от Амурската област

Под санкции: ЕС, Обединеното кралство, Канада, Швейцария, Австралия, Украйна, Нова Зеландия

Имущество: фирмена къща на бившата съпруга в Испания

Сенатор е от 2021 г.

През 2020 г. Шейкин е съветник на свободна практика на губернатора на Амурска област Василий Орлов, а след това е избран за член на Събранието на Амурска област, което го делегира в Съвета на федерацията.

През 2021 г. Шейкин декларира, че малолетното му дете се радва на жилище с площ 148 кв. м в Испания. Самият той е разведен, а бившата му съпруга е собственичката на център за естетична медицина Анна Кирия. Испанската ѝ компания Inversiones Niksa S.L. притежава къща с площ 535,54 кв. м.

Сергей Лукин, сенатор от Воронежка област

Под санкции: САЩ, Канада, Украйна, Нова Зеландия

Активи: апартамент на сина в Черна гора, апартамент на сина и внука в Черна гора, апартамент на бившата съпруга също в Черна гора

Сенатор е от 2013 г., а преди това в продължение на 12 г. е депутат във Воронежката областна дума. По време на съветската епоха той става директор на Воронежкия завод за жилищно строителство, който по-късно става негова собственост. След като е избран за депутат в регионалната Дума, Лукин прехвърля бизнеса си на сина си Александър Лукин, а друга част от активите са регистрирани на името на Вера Лукина, бившата съпруга на сенатора.

До 2021 г. Лукин е декларирал, че притежава половината от апартамент в Черна гора, след което го е прехвърлил на свои роднини. Семейството на сенатора притежава общо три малки апартамента на първа линия на брега в курортното градче Бечичи, близо до Будва.

Арсен Каноков, сенатор от Кабардино-Балкария

Под санкции: Канада, Украйна

Имущество: къща на дъщерята и зетя в САЩ

Сенатор е от 2013 г. Каноков оглавява Кабардино-Балкария в продължение на осем години. Собственик е на групата компании Sindika, която притежава търговски центрове, хотели и пазари в цялата страна. Списание Forbes изчислява, че през 2021 г. групата притежава 440 000 квадратни метра търговски площи и 2127 хотелски стаи.

Дъщерята на Арсен Каноков, Мадина Канокова, е омъжена за Джаба Кахадо, гражданин на САЩ, художник и фотограф. Двойката притежава къща в Ню Джърси, САЩ.

20-годишният им син Алберт Каноков живее и учи в Лондон, ако се съди по социалните му мрежи. Той редовно публикува снимки с баща си в престижния лондонски квартал Кенсингтън. В периода 2017-2019 г. Каноков декларира, че двете му непълнолетни деца са ползвали общежитие в Обединеното кралство (може би са посещавали традиционно английско училище).

Валерий Пономарьов, сенатор от областта Камчатка

Под санкции: ЕС, Обединеното кралство, Канада, Швейцария, Украйна, Нова Зеландия

Имущество: имот и апартамент на дъщеря му в Испания

Сенатор от 2011 г., съсобственик на риболовната компания Okeanrybflot, най-голямата в Далечния изток. През 2021 г. той става най-богатият сенатор, декларирайки 4,2 млрд. рубли годишен доход.

През 2015 г. британският вестник "Дейли мейл" публикува статия за имение в Испания, за което се твърди, че е собственост на Владимир Путин. Но, както установи екипът на Алексей Навални, имотът всъщност принадлежи на испанската компания на дъщерята на Пономарьов, Зоя Пономарева.

Пономарьови имат и друга испанска фирма - на Зоя Пономарева, AUTO PINOS COSTA DEL SOL SL притежава апартамент от 202 кв. м в община Естепона, провинция Малага.

Пономарьов не се е изказвал публично за войната в Украйна.

Андрей Клишас, сенатор от Красноярския край

Под санкции: ЕС, Великобритания, САЩ, Канада, Швейцария, Австралия, Украйна, Нова Зеландия

Имущество: къща в Швейцария

Сенатор е от 2012 г., а преди това е бил топ мениджър в компаниите на бизнесмена Владимир Потанин, бил е председател на Съвета на директорите на "Норилск никел".

От 2014 г. насам той е подложен на санкции от страна на САЩ, ЕС и други страни заради подкрепата на руската политика в Украйна и анексирането на Крим. Но къщата на Клишас в швейцарското предградие Локарно е запорирана от швейцарските власти едва през март 2022 г.

Клишас е автор и съавтор на много скорошни репресивни закони. По-специално за суверенния интернет и медиите като чуждестранни агенти.

От началото на войната в Украйна Клишас се активизира, като коментира всяко събитие в канал в Телеграм, води авторско предаване по радио "Спутник" и предлага нови законодателни инициативи: за конфискация на украинска собственост в Русия (подобно на конфискацията на руска собственост в Украйна) и за признаване на "режима на Зеленски" за терористична организация.

Юрий Воробьов, сенатор от Вологодска област

Под санкции: ЕС, Обединеното кралство, Канада, Швейцария, Австралия, Украйна, Нова Зеландия

Имущество: жилище на внучката и нейния съпруг в Италия, апартамент на сина и снахата във Франция, магазин на снахата в Обединеното кралство

Сенатор от 2007 г. В продължение на десетилетие и половина Юрий Воробьов работи в Министерството на извънредните ситуации като заместник на сегашния министър на отбраната Сергей Шойгу и става негов близък приятел. Най-големият му син, Андрей Воробьов, губернатор на Московска област, нарича Шойгу свой "кръстник в политиката".

Роднините на Юрий Воробьов притежават недвижими имоти в чужбина и развиват бизнес в чужбина. Внучката Екатерина Воробьова и съпругът ѝ Марк Типикин притежават къща в Италия. Най-малкият син, Максим Воробьов, е собственик на Amereus Group, руско-сингапурска компания, която инвестира в публични компании по целия свят. Максим Воробьов и бившата му съпруга Светлана Калининска притежават апартамент в луксозна къща в Париж, а Калининска е собственик на малък магазин за ръчно изработени мебели и винтидж играчки в центъра на Лондон. Тя се изказва публично срещу войната.

Валентина Матвиенко, председател на Съвета на федерацията

Под санкции: ЕС, Великобритания, САЩ, Канада, Швейцария, Австралия, Япония, Украйна, Нова Зеландия

Имущество: имот на сина в Италия

Ръководител на Съвета на федерацията от 2011 г. насам и член на Съвета за сигурност на Русия, към който са прехвърлени ключовите решения в страната. На Валентина Матвиенко бяха наложени санкции още през 2014 г. след анексирането на Крим.

Синът на Валентина Матвиенко, Сергей Матвиенко, става успешен бизнесмен в Санкт Петербург, когато майка му е губернатор. Фирмите му получават обществени поръчки, занимават се със строителство и развитие и притежават недвижими имоти в центъра на Санкт Петербург.

Сергей Матвиенко е собственик на имение в италианския град Пезаро. Имотът е регистриран на името на италианския фонд Dominanta, който не разкрива собствениците си. Поддръжниците на Навални обаче откриват табела с информация за ремонта на вилата, в която като изпълнител е посочен Сергей Матвиенко. Съпругата му Юлия Матвиенко многократно е публикувала снимки на вилата в Instagram. Сергей Матвиенко е под канадски санкции.

Сюлейман Керимов, сенатор от Дагестан

Под санкции: ЕС, Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Австралия, Япония, Украйна, Нова Зеландия

Имущество: три вили на дъщеря му във Франция

Сенатор от 2007 г., а преди това е депутат в Държавната дума от 2000 г. Керимов е сред най-богатите руски бизнесмени според Forbes, като през 2021 г. заема 10-о място, а състоянието му се оценява на 15,8 млрд. долара.

През 2017 г. френските власти задържаха на летището в Ница Сюлейман Керимов, действащ член на Съвета на федерацията. Обвинен е в данъчна измама и пране на пари заради покупката на недвижим имот в нос Антиб на френския Лазурен бряг. Но Керимов успява да се измъкне. Сега четири вили в Кап д'Антиб - Hier, Medy Roc, Lexa, Florella - принадлежат на компании, чийто краен бенефициент е дъщерята на Керимов, 32-годишната Гюлнара Керимова.

След началото на войната в Украйна Сюлейман Керимов попада под санкциите на ЕС (от 2018 г. е под санкциите на САЩ) - не като сенатор, а като бизнесмен, близък до Владимир Путин. Американските власти конфискуват яхтата "Амадея", която се приписва на Керимов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5489

9

Всичко тече, всичко се променя. В мирни времена е било едно, от сега нататък ще бъде друго. И Европа и Русия вече няма да са същите.

804

8

luba6a2016

17.10 2022 в 22:42

много неща в света подлежат на промени,но бандитската същност на комунистите-никога!!! По това ще ги познаете и различите от останалите хора на Планетата. Тези генетично урведени полусъщества постоянно доказват своята простотия,алчност и вроден ламтеж за по-вече.И понеже са отвратени от своите "творения" и "инвестиции" във свинарника,хитро изнасят накраденото на запад.Но пък този Запад,който ги създаде през 1917,от време на време им напомня ,че те винаги ще бъдат слуги и им щипва награбеното под една или друга форма.Не е лесно да си посткомунистически олигарх,да си награбил за поколения напред и да не си сигурен кога ще ти го отнемат или ще те убият...

1000

7

Ivo RadAr

17.10 2022 в 19:24

Е... па вий да не очаквате да имат имушества в Грозни , Пхенян и Техеран ?! Разбира се , че ще „инвестират" на сигурни места - Турция , Западна Европа , Канада , Австралия , САЩ...

2051

6

Propaganda

17.10 2022 в 18:59

Бетер наш Костя Копейкин, дето друса шепа бели мангали тип - еврото, пешо, ордер, барлегей с автобуси из страната, пуска им 30 лв. и парче пица...
...НОООО сметките са му в гейски евра, хаххахахахаха.

И тия руски фашаги са същите жалкари. Бутат на раята си "рашисткий мир срещу жендърския Запад", ама като им кажеш къде са децата на путкин и лафроф, дават заето.

9347

5

Анализи

17.10 2022 в 18:02

Не ме слушай какво говоря, а гледай какво правя - известен цитат.

22548

4

dolivo

17.10 2022 в 18:01

някой изненадва ли се? руската лицемерна сатрапщина в действие

10298

3

AntiZ

17.10 2022 в 17:57

Как са се строили като мишени на полигон, само един ак - 47 им стига!

-2175

2

IvanGrozn

17.10 2022 в 17:46

Така така. Ще има какво да се продава за да плащат репарации орките.

345

1

Джендо Джедев

17.10 2022 в 17:46

И, разбира се, всички карат Лади...