Руски съд: Публикуването на списъци с имената на загинали е издаване на държавна тайна

OFFNews 07 юни 2022 в 10:25 5869 0

Карта на регионите по брой на жертвите

Снимка Фокус Украйна

Карта показва разпределението на жертвите по региони в Русия.

Светлогорският градски съд в Калининградска област на Русия е признал списъка на загиналите в Украйна военнослужещи, публикуван от електронното издание 60.ru, за „информация, забранена за разпространение в Русия“, съобщи челябинското издание 74.ru, което също имаше страница в памет на загиналите в Украйна.

Решението в Светлогорск е взето по искане на военния прокурор на 73-а военна прокуратура на гарнизона на Балтийския флот.

Съдът е счел, че списъкът на загиналите военни в Украйна е информация, „разкриваща загубата на личен състав във военно време, в мирно време по време на провеждане специални операции“, посочвайки, че тези данни са държавна тайна, за чието разгласяване може да бъде потърсена наказателна отговорност.

От челябинското 74.ru следяха хода на процеса и съобщиха, че също са принудени да премахнат от своя сайт страничката в памет на загиналите. Решението на съда в Светлогорск доведе до ефекта на доминото и предизвика премахване на идентична информация и от други интернет сайтове.

Според проекта „Роскомсвобода“ след съдебното решение списъци с имената на загинали са били премахнати и от други публикации на градската онлайн медийна мрежа „Шкулев Медиа Холдинг“. Редакторите на 74.RU обясниха, че са направили това "за безопасността на журналистите", посочвайки новата зараждаща се съдебна практика в Русия. Подобни съобщения бяха публикувани от сайтовете NGS24.RU в Красноярск, NGS55.RU в Омск, 93.RU в Краснодар, 63.RU в Самара, NGS.RU в Новосибирск, E1.RU в Екатеринбург.

Данните за военнослужещи, загинали в бойни действия, са държавна тайна в Русия от 2015 г. Сега имената на руските военни, загинали в Украйна, стават известни случайно от изявления на регионални служители, роднини или приятели на жертвите.

Обезщетенията за членове на семействата на пострадалите се издават от държавни служители на областните администрации, което прави по-лесно изтичането на информация за реалните загуби на Русия в Украйна. Министерството на отбраната на Руската федерация през април поиска от правителството да прехвърли тези правомощия на военните служби за регистрация и вписване. В обяснителната бележка към проекта за резолюция се посочваше, че е необходимо данните да се класифицират, „за да се ограничи кръгът от лица, които имат достъп до информация за членове на семейството на военнослужещи от въоръжените сили на Руската федерация, загинали (починали) при изпълнение на задачи по време на специална военна операция на териториите на Украйна, ДНР и ЛНР“.

Руското министерство на отбраната не публикува списъци на загиналите. За последен път ведомството съобщи за загуби на 25 март, като оповести смъртта на 1351 военнослужещи. По данни към 3 юни изданието „Медиазона“ установи по открити източници имената на 3211 руски военнослужещи, загинали в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови