Руски съд призна Надежда Савченко за виновна за смъртта на журналисти

OFFNews 21 март 2016 в 10:19 5857 15

Руски съд призна украинка за виновна за смъртта на журналисти

Руски съд призна украинката Надежда Савченко за виновна за смъртта на руски журналисти в Донбас, съобщава РИА Новости. Тя е призната за виновна и за незаконно преминаване на границата на Русия с Украйна. 

33-годишната украинска военнослужеща Надежда Савченко бе отвлечена от руски специални части в Украйна и откарана в Русия, където беше предадена на съд. Присъдата ще бъде произнесена след два дни от Градския съд в Донецк, в самопровъзгласилата се Донецка народна република.

Според прокуратурата на 17 юни Савченко е произвела артилерийски огън по лугански бунтовници в района на Металлист, където са се намирали и мирни граждани, в това число трима журналисти. Двама от тях – Игор Корнелюк и Антон Волошин, са загинали при обстрела.

„Мотивът за престъпленията, извършени от обвиняемата, е свързан с омраза и враждебност към жителите на Луганск и към рускоговорящите хора като цяло“, се посочва в решението на съда. 

Савченко беше избрана за депутат във Върховната Рада и за украински представител в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), чиято сесия започва на 26 януари в Страсбург. Савченко трябваше да поучи дипломатически имунитет като член на украинската делегация, но това не се случи.

Киев поиска Савченко да бъде екстрадирана в Украйна, но руските власти не разрешиха това да се случи. Руската прокуратура обяви, че по закон има право да съди чужди граждани, ако става въпрос за престъпление срещу руснаци. 

Говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков отказа коментар по повод решението на съда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!