Руски милиардер е задържан във Франция за данъчни измами. Пуснат е под гаранция от 8 млн. евро

OFFNews 02 ноември 2023 в 12:29 1496 0

Кузмичов

Снимка Ройтерс

Алексей Кузмичов

Руският милиардер Алексей Кузмичов е обвинен в данъчни измами във Франция, съобщи финансовата прокуратура на страната (PNF), цитирана от Би Би Си. На бизнесмена, който е под санкциите на ЕС, е наложена гаранция от 8 млн. евро и бе поставен под съдебен надзор.

Съсобственикът на Alfa Group е заподозрян и в пране на пари и сътрудничество с организирана престъпна група.

Прокурорът поиска задържането на Алексей Кузмичов, но той напусна сградата на съда със задължението да внесе гаранция. На бизнесмена вече е забранено да напуска Франция.

Френските власти са започнали разследвания срещу няколко руски олигарси, включително по подозрения в пране на пари и данъчни измами, съобщава АФП. Според източника на агенцията 61-годишният бизнесмен е бил задържан във вилата си в Сен Тропе след обиски, претърсено е и имението му в Париж.

След задържането на Алексей Кузмичов, който е смятан от западните държави за близък до руския президент Владимир Путин, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва ще помогне за защитата на правата му, "ако това е желанието на задържания".

Според източника на АФП причината за разследването е скъпият имот на Кузмичов. През 2012 г. той е купил за 28 млн. евро сграда в Париж, която някога е била седалище на френския производител на спиртни напитки Pernod-Ricard.

Кузмичов е под санкции от ЕС от началото на войната в Украйна, а през март 2022 г. бе съобщено, че са му конфискувани две яхти на стойност над 5 млн. евро.

Служители на ЕС твърдят, че Алфа банк, в която Кузмичов притежава голям дял, е един от най-големите данъкоплатци в Русия, а самият бизнесмен е сред "най-влиятелните хора в Русия" с тесни връзки с Путин.

В края на 2022 г. Кузмичов успява да докаже в съда, че задържането на яхтата му La Petite Ourse е било незаконенно, но плавателният съд така и не му бе върнат. Руският милиардер се е обърнал към съда, за да постигне отмяна на санкциите на ЕС срещу него, заяви източникът на АФП. Очаква се решението да бъде взето на 15 ноември.

Според списание "Форбс" Кузмичов е сред 20-те най-богати руснаци, има кипърско гражданство освен руския си паспорт и пребивава основно във Франция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки