Руски компании изграждат собствена система за ПВО срещу украинските дронове

OFFNews 21 март 2024 в 15:41 6627 3

рафинерия

Снимка ЕПА

Горящият терминал на "Новатек" в Уст-Луга, 24 януари 2024 г.

От година руските пропагандисти призовават предприятията сами да си осигурят противовъздушна отбрана. Бизнесът е последвал този съвет: през изминалата година (от пролетта до пролетта) петролните и други енергийни компании са провели почти 300 търга за закупуване на средства за противодействие на безпилотници. Сумата на покупките е поне 1 милиард рубли; тя не може да се назове точно, защото много от търговете са проведени на закрити платформи, съобщава "Важные истории".

Сред купувачите са "Роснефт", "Лукойл", "Башнефт", "Славнефт" и "Транснефт". За да защити своите предприятия, "Роснефт" - най-голямата петролна компания в Русия, планира да използва преносими средства за противодействие на безпилотни летателни средства, оръдия за борба с дронове, стационарни системи за радиоелектронно откриване и отклоняване на дронове, както и да изгради защитни конструкции. Става дума за мрежи, опънати между мачти, които трябва да предотвратят проникване в защитената зона.

Монополистът в преноса на електроенергия Rosseti също разчита на такива мрежи и бетонни блокове, инсталира и радиоелектронни системи за откриване и противодействие на дронове в своите подстанции.

Нападенията срещу руски енергийни съоръжения започват още през 2022 г., сега броят им се изчислява на десетки.

Украинските безпилотни самолети изминават над хиляда километра. Експерти са склонни да вярват, че това са дронове украинско производство. "Това е моделът "Лютой", украинският отговор на "Шахед" - предполага военният експерт Кирил Михайлов. В руските телеграм канали има снимка на този дрон. Там се вижда, че бойната част на "Лютой" е осколочно-фугасна. Мрежите няма да помогнат срещу такива дронове, казва Михайлов: "Ролята на мрежите, като правило, е, че те принуждават дрона да се взриви на достатъчно голямо разстояние. Тогава кумулативната струя, която се образува от детонацията на бойната глава, ще се разсее. Но срещу осколъчната бойна глава на "Лютой", ако мрежата не е разположена много далеч от целта, тя няма да е толкова ефективна.

Оръдията за борба с дронове също са безполезни, казва Михайлов: те са предназначени да потискат комуникацията с оператора, докато дроновете с голям обсег на действие летят в автономен режим.

Друг експерт също е скептичен за способността на руските компании да се защитят от атаки на дронове.

"Ако летателният апарат има автономен канал с вградена в него GPS глава, антидроновото устройство няма да го приземи. Може би ще задуши сигнала, но това е."

През първата половина на миналата година рафинерията в Сизран обяви поръчка за инсталиране на защитни съоръжения срещу нисколетящи дронове - точно същите мрежи - както и за преносима система за отклоняване. Но на 16 март 2024 г. заводът е успешно нападнат от дронове.

Липсват точни данни какви са повредите на руските рафинерии и как това ще се отрази на производството, но има оценки: минус 5-6% от производството на моторни горива, минус 7-8% от потреблението.

Трябва ли да очакваме недостиг на бензин в Русия? При положение че износът е спрян, това е малко вероятно, казва икономистът Наталия Зубаревич. Министерството на енергетиката твърди, че производството на дизелово гориво е два пъти по-голямо от нуждите на вътрешния пазар, а запасите от автомобилен бензин в рафинериите и петролните бази на компаниите са 2 млн. тона. Въпреки това, поради увеличените разходи за транспортиране на бензина в цялата страна, цената може да се повиши, каза Зубаревич.

Разработването на безпилотни летателни апарати сега ще бъде приоритет на ВСУ, написа новият началник на украинските въоръжени сили Олександър Сирски в своя канал в Телеграм на 19 март: "Търсим асиметрични решения, за да получим качествено превъзходство над количествено превъзхождащ противник." Сегашният мащаб на производството на "Лютой" не е известен, но той е забележим, твърди военният експерт на ФБК Ян Матвеев: "Може би тези безпилотни самолети са били пестени в продължение на много месеци за последните удари, но във всеки случай това не е единично производство. Разбира се, те не са толкова мощни, колкото "Шахтьор", но все пак изглеждат по-опасни от дроновете, с които ВСУ разполагаше преди това".

Разходите за дронове "са десетки, ако не и стотици пъти по-ниски от разходите за отстраняване на нанесените щети, което е важно в една война на изтощение", отбелязва експертът по нефт и газ Сергей Вакуленко.

"Ако потокът от дронове продължи, ефективността на руската противовъздушна отбрана не се повиши и не се намерят други средства за защита, Украйна ще може да намали производството на руските рафинерии по-бързо, отколкото петролните компании ще могат да ги възстановят."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1040

3

Wild Turkey

21.03 2024 в 17:19

Не ми е никак ясно като как ще да стане тази работа.
За целта или трябва да вземат ПВО от фронта или от Масква или резиденциите на ху.ло.
За ново производство и дума не може да става.
Който и вариант да се пробват ще е същото такова "анало-говнет" ПВО което не хваща и сега украинските дронове. Друго просто няма от къде

2550

2

alfakentavur

21.03 2024 в 16:47

Като чета, заглавието трябва да е "руски компании изграждат собствени системи", а не "собствена система". Изглежда, че се спасяват по единично, а не въвеждат някаква единна за всички система.

14048

1

voododoll

21.03 2024 в 16:08

Безаналогова защита...
 
X

Да помогнем на украинските деца!