Руски хеликоптер Ми-8Т се разби във фургон в Магаданска област на 8000 км. от фронта

Красимир Крумов 19 декември 2022 в 13:12 4171 7

Ми-8Т

Снимка Следствен комитет на РФ

Ми-8Т се е разбил в 3.30 часа по московско време в Далечния Изток в Магаданска област.

Нов инцидент с руско въздухоплавателно средство извън зоната на водене на бойни действия в Украйна регистрира порталът за авиационни инциденти Aviation Safety Network (ASN) в понеделник.

Според източници от местните медии в Далечния изток в района на Магаданска област в Русия, при кацане хеликоптер Ми-8Т се е ударя в препятствие, пада и избухва в пламъци. Според някои източници машината се е блъснала в сграда, според други - в ремарке, намиращо се на площадката за кацане.

Произшествието е станало в 3.30 часа по московско време на около 8 хиляди километра от зоната на бойните действия в Украйна при приземяване на площадка за кацане в Нявленга, Олския район на Магаданска област. Хеликоптерът е трябвало да достави храна и резервни части.

Далекоизточната транспортна прокуратура в Русия е започнала разследването на авиопроизшествие с Ми-8Т, собственост на “Поляр-Авиа”. “По време на кацане е станал сблъсък на вертолета със строителен фургон, в резултат на което въздухоплавателният съд се е обърнал на една страна. Тричленният екипажът е успял да напусне хеликоптера, пострадал е един от летците. Вертолетът е унищожен напълно от огъня”, се казва в съобщението на прокуратурата. Провежда се проверка на спазването на изискванията на законодателството за безопасните полети. “При установяване на нарушения, ще бъдат предприети мерки за реагиране с цел тяхното отстраняване и привличане към наказателна отговорност на виновните лица”, съобщава още обвинението.

Това е поредният инцидент с руски хеликоптер за последните няколко дни без връзка с войната в Украйна. В вертолет с тричленен екипаж падна в Бурятия по време на изпитателен полет преди машината да бъде предадена на клиент от завода-производител в Улан Уде.

Западни авиационни експерти отбелязват увеличаване на броя на авиационните инциденти, свързани с невъзможност на руската авиация да поддържа в изправност летателния парк заради наложените от САЩ и ЕС санкции срещу Руската федерация заради нахлуването Украйна.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  -240

  7

  редовно четящ

  19.12 2022 в 17:29

  РИва!

  145

  6

  Джендо Джедев

  19.12 2022 в 15:08

  Шекерчо,

  Доколкото падат по главите на алкашите - аз съм ОК с това! ;)

  -529

  5

  6екеr4о

  19.12 2022 в 14:53

  Уважаеми г-н Дж. Дж.,
  напълно съм съгласен с Вас, но "Импортзамещение"-то не следва да ни радва, защото то прави руските оръжия и оръжейни системни още по-ненадежни и по-некачествени, а от това най-мого ще страда цивилното население на Украйна... Тия от ПедеРацията са изроди!

  145

  4

  Джендо Джедев

  19.12 2022 в 14:46

  Шекерчо,

  Да, има го и това в картите. Може вместо заместване на някоя от много вносни системи на тия хвърчилки с някоя "сделана" просто някой мужик по веригата "производител-поддръжка-пилотаж да е бил на мотика. В "русский мир" е така! :D

  -529

  2

  6екеr4о

  19.12 2022 в 14:34

  Тъпо е да се злорадства след такава новина, много тъпо, но системната злоупотреба с долнопробен алкохол ил с негови заместители дават видими резултати...

  145

  1

  Джендо Джедев

  19.12 2022 в 14:04

  Импортозамещение...
   
  X

  Кристин Димитрова: седмокласниците писаха по разказа ѝ, а медиите я представиха като майката на Папи Ханс (подкаст)