Руски бизнесмен, имал ''златен паспорт'' в България, е санкциониран от САЩ

OFFNews 27 януари 2023 в 20:22 5245 2

Сергей Адониев

Снимка Wikimedia

Сергей Адониев

САЩ санкционираха руския бизнесмен Сергей Адониев, който до 2019 г. е имал българско гражданство. Това стана ясно от съобщение на Министерството на финансите на САЩ от четвъртък, което беше цитирано от неправителствената организация "Антикорупционен фонд.

Към списъка са добавени и двамата синове на Адониев. Запорирани са и две яхти на фамилията.

Включването на Адониев и роднините му в черния списък със санкционирани лица означава, че активите им в САЩ за блокирани, а американски граждани и компании не могат да работят с тях. Те са санкционирани заради връзките си с Русия.

"От 2008 до 2019 г. Адониев разполага с български паспорт, издаден по процедура за "особени заслуги". През 2019 българското гражданство на Сергей Адониев беше отнето след сигнал на АКФ до президентството на България, Министерство на правосъдието и ДАНС за това, че Адониев е укрил информация за осъдителна присъда в САЩ през 1998 година по обвинение за пране на пари, измама и нарушаване на търговско ембарго спрямо трети страни", припомнят от Антикорупционния фонд. 

Информацията за тази присъда е останала неизвестна за българските институции за целия десетгодишен период от указа за натурализация на Адониев през 2008 г. до сезирането на институциите от АКФ през януари 2018 г.

Това е станало, въпреки че американските съдебни архиви, включително по делото United States vs. Serguei Adoniev, са достъпни онлайн, а инфомарцията за присъдата в САЩ е и на страницата за Адониев в Wikipedia.

Проверка обаче не е била извършена в период от десет години до започнатата от АКФ преписка и последваща публикация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1915

2

Читателка

28.01 2023 в 19:24

Ето заради такива динозаври ние ще стоим на опашки за визи още безброй години, ще ни унижават и ще се държат с нас като престъпници по границите. Кой взе рушвета, кой даде индулгенция на грешника пред света за наша сметка?? Да се направи отново преглед на раздадените паспорти и на всеки, който е имал някакво престъпление да се отнеме!! Да не ни срамят допълнително.. ние сме си грешни достатъчно..

22548

1

dolivo

28.01 2023 в 13:39

Типично за службичките ни, на другарчето още едно паспорчи. Кой знай колко има, Българското не знам най-ценното ли е.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки