Руската полиция репресира ЛГБТ клубове заедно с крайнодесни активисти (видео)

OFFNewa 23 май 2024 в 11:53 1363 1

Полицейска акция в руски гей клуб

Снимка The Insider

Полицейска акция в руски гей клуб

Руската полиция координирано репресира малкото останали гей клубове в страната заедно с крайнодесни активисти. По-малко от шест месеца след като Върховният съд обяви ЛГБТИ движението за екстремистко в Русия, общността се промени драматично. Голяма част от редовните посетители на гей клубовете вече са напуснали Русия, но на двадесет и няколко годишните все още им е трудно да повярват, че Кремъл сериозно затяга мерките, пише руският независим сайт The Insider.

През декември 2022 г. руският президент Владимир Путин подписа указ, с който криминализира всяко положително публично споменаване на ЛГБТИ хора или връзки под претекст, че така забранява популяризирането на "нетрадиционни" връзки сред малолетните. Оттам нататък ситуацията се влошава прогресивно за хората с различна сексуална ориентация в Русия.

Наскоро в Тулска област бяха глобени седем участници в гей парти, след като съдът официално постанови, че "с начина си на общуване, походката и танците си те са демонстрирали, че се поддържат нетрадиционни сексуални отношения и са насърчавали посетителите на клуба да го правят".

Заради набезите на властите и нарастващия натиск в последните месеци гей баровете са принудени да отменят планирани събития и да забранят ярко оцветените дрехи. В московските заведения не допускат в клубовете момчета с лакирани нокти.

Ако някоя гей двойка се целуне в клуб, охранителите идват направо при тях и ги предупреждават за първи и последен път. На собствениците на заведениеята им се налага да цитират думите на Путин: "Вкъщи под одеялото можеш да правиш каквото си искаш".

През почивните дни, когато е най-натоварено, в малкото останали гей заведения редовно идват служители на руските власти, облечени в цивилни дрехи, за да следят за реда.

Репресии в координация с крайнодясното

Един от най-старите руски гей клубове - "Централна гара", който работи в Санкт Петербург от близо 20 години, затвори без да чака посещения от полицията.

През декември 2023 г. полицията за борба с масовите безредици нахлува в гей клуба "Слава" (Fame) в Екатеринбург заедно с Дмитрий Чукреев, координатор на проекта на партия "Народен контрол".

А в края на февруари, няколко дни след нахлуване на полицията и националистите от крайнодясното движение "Северен човек", бар "Елтън" в Красноярск обяви затварянето си.

Служителите на оренбургския гей клуб Pose са ударени най-жестоко. На 9 март 2024 г. полицията нахлува заедно с крайнодесни активисти. Последва образуване на наказателно дело в т.нар. "международно ЛГБТ обществено движение". Трима души, работещи в клуба, са изпратени в център за предварително задържане. Всеки от тях е заплашен от до десет години затвор.

Напук на репресиите, в страната продължават да съществуват заведения с ЛГБТИ+ ориентация, които някак успяват да оцелеят в новите условия. Проблемът обаче е, че много от редовните посетители са напуснали страната след началото на военната мобилизация. 

"Някои отидоха да се бият, други избягаха в Грузия, Армения, Европа и т.н. Месец и половина след обявяването на мобилизацията усетихме, че падаме рязко надолу по отношение на броя на гостите и съответно по отношение на продажбите", разказва собственик на гей клуб, пожелал анонимност.

Парадокс: И женският стриптийз вече не се тачи

Един от собствениците на ударените от репресии клубове разказва, че заради невъзмоността да се направи драг шоу, са започнали да търсят стриптийзьорки, с които да се договорят.

"Но сега става смешно: дори онези клубове, в които се организира женски стриптийз, биват обискирани. Държавата сега има нова позиция: докато нашите момчета са в окопите, как може да се забавляваш и да се занимаваш с непристойни неща", разказва Олег, чието име е променено.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София