Руската НТВ излъчи фалшиво видео, в което Украйна ликува от атентата

OFFNews 23 март 2024 в 17:52 4066 3

фейк видео с Данилов

Снимка Стопкадър

Кадър от фалшивия репортаж с Олексий Данилов

Един от най-големите руски канали, НТВ, излъчи фалшив видеоклип с високопоставен украински служител по сигурността, генериран от изкуствен интелект, в опит да обвини Украйна за снощната атака, предаде руската редакция на Би Би Си.

Във видеоклипа, който също беше широко разпространен онлайн, главният служител по сигурността на Украйна Олексий Данилов казва: "Днес в Москва е весело. Мисля, че е много забавно. Иска ми се да вярвам, че ще им организираме такива забавления по-често."

Проверка на Би Би Си е установила, че видеото е сбор от две интервюта, публикувани през последната седмица. Според експерта гласът на Данилов вероятно е генериран с помощта на технология за изкуствен интелект.

Двете интервюта, използвани за създаването на фалшивото видео, са достъпни в YouTube, като в едното - от 19 март - участва Данилов, а в другото - от 16 март - началникът на военното разузнаване на Украйна Кирил Буданов.

Водещите, които интервюират Буданов, могат да се видят във фалшивия видеоклип на НТВ, облечени в абсолютно същите дрехи, с идентичен фон зад тях.

Цитатът на Данилов, който се появява във видеото на НТВ, не се чува в оригиналното интервю от 16 март, което прави вероятно аудиото да е генерирано от изкуствен интелект.

Сам Грегъри, експерт по съдържание, генерирано от изкуствен интелект, заяви пред Би Би Си, че видеоклипът, излъчен от НТВ, вероятно е "deepfake" и гласът на Данилов в него изглежда е "deepfake voice clone" - т.е. напълно изфабрикуван.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

3

Анализи

23.03 2024 в 23:06

Деградацията на путиновата власт взема чудовищни размери. Показва огромно падение и слабост.

625

2

1215

23.03 2024 в 22:43

Мерзавци!!!

345

1

Джендо Джедев

23.03 2024 в 19:14

Сред колко много копейки ще хване дикиш тоя фалшификат... :(
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика