Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Руската дума ратифицира признаването на ДНР и ЛНР

Ангел Марковски 22 февруари 2022 в 12:55 1846 0

Снимка Екранна снимка

Руската Дума единодушно ратифицира договорите за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ с Донецката и Луганската народна република (ДНР и ЛНР), чийто суверенитет беше признат от руския държавен глава в понеделник. Депутатите измениха законите за ратификация, според които договорите ще влязат в сила веднага след публикуването им.

Документите бяха подписани от Путин и ръководителите на непризнатите от никого сепаратистки републиките - Денис Пушилин и Леонид Пасечник. Според договорите, чиито текстове са идентични, "страните ще изграждат отношенията си като приятелски държави, последователно ръководени от принципите на взаимно зачитане на държавния суверенитет и териториалната цялост, мирно уреждане на споровете", както и от принципите на равнопоставеност и ненамеса.

Договорите обхващат областите на икономиката, включително използването на руската рубла, отбраната и защитата на границите, защитата на правата на етническите малцинства и др.

ДНР и ЛНР се намират на територията на Украйна. 

В договорите не се споменава в какви граници се признават републиките. Според депутата Леонид Калашников уточняването на границите е работа на ЛНР и ДНР. Лидерите на двете формирования претендират за контрол над административните територии на двете области, като в момента голяма част от тях е под контрола на Украйна. 

Окупационните власти в Луганск вече призоваха украинските войски да напуснат доброволно територията на Луганска област.

В червено са териториите, контролирани от ДНР и ЛНР, а в с червените линии са териториите на административните области. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!