Руската Дума прие закон за конфискация на имущество за 'военни фалшификати'

OFFNews 31 януари 2024 в 12:39 1156 2

Думата

Снимка iStock

Държавната дума

Държавната дума одобри на второ четене закон, който ще помогне за конфискуване на имущество за "военни фалшификати" и действия, "насочени срещу сигурността на държавата", както и за отнемане на званията на хора за "дискредитиране на армията".

На третото и последно четене законът беше подкрепен от 377 депутати от Думата, никой не се изказа против него, съобщи Би Би Си.

Председателят на Думата Вячеслав Володин заяви преди гласуването, че за проекта може да се говори на "юридически език, но ако го приемем за чиста монета", смисълът му е да защити "войниците и страната" от "мошеници и предатели". Той помоли депутатите да подкрепят документа, защото "е очевидно, че той е необходим". Мотивирани оратори от фракциите "Единна Русия", "Справедлива Русия", ЛДПР и КПРФ заявиха, че подкрепят инициативата.

След първото четене поправките бяха подкрепени от 395 депутати от Думата, а трима се изказаха "против". Сардана Авксентиева (Нова народна партия), Ксения Горячева (Нова народна партия) и Сергей Шаргунов (КПРФ) гласуваха "против".

Законопроектът, внесен в Държавната дума миналия понеделник, значително разширява кръга на престъпленията, които се наказват с конфискация на пари, ценности и друго имущество.

Сега ще бъде възможно да се конфискуват пари, ценности и друго имущество, придобити в резултат на извършване на престъпления, включително за "военни фалшификати" и призиви за "антидържавна" дейност.

За самата дейност, "насочена срещу сигурността на Руската федерация", ще се конфискуват пари и друго имущество, използвани или предназначени за извършване на престъпления.

Наказателният кодекс определя такива дейности като саботаж, контрабанда, разкриване на държавна тайна, участие в дейността на нежелана организация, вземане и даване на подкупи, неизпълнение на заповеди, дезертьорство - общо около 30 вида престъпления.

Новият закон предвижда и възможност за отнемане на държавни звания и държавни награди за разпространяване на "фалшификати" за армията и нейното "дискредитиране", призиви към екстремизъм, налагане на санкции, "противодържавна дейност", пропаганда и демонстрация на нацистки символи, участие в дейността на нежелана организация, реабилитация на нацизма и други.

Според Павел Крашенинников, ръководител на Държавния комитет по строителство, който подкрепи законопроекта, Държавната дума няма да въведе пълна конфискация на имуществото от съветската епоха.

"Нашите депутати казаха, че ще отнемат една яхта, една къща, нещо друго - зеленчукова градина, овощна градина, ще закрият всички сметки. Не, това е сложна история. Дори на депутатите им се налага да обясняват, темата е сложна. Ние не искаме да връщаме съветската конфискация. Всички, които я въведоха, самите те по-късно.... Извинявам се", цитира RTVI думите на Крашенинников.

След внасянето на законопроекта Андрей Луговой, един от неговите автори (като автори са посочени почти 400 депутати от Думата), заяви, че се предлага да се конфискува имущество по осем наказателни члена. Това не е вярно. Всъщност изброените от него членове са част от по-широк списък от престъпления, които позволяват на осъдено лице да бъде лишено от държавни награди.

Друг от формалните вносители на законопроекта, депутатът Петро Толстой, заяви, че "законопроектът се отнася само за онези граждани, които са признати за виновни в подривна дейност (държавна измяна, шпионаж, саботаж, наемничество и т.н.), която застрашава сигурността на страната".

"Работиш за украинските терористи - бъди готов да загубиш всичко", написа той в канала си в Телеграм.

Това също е невярно. В допълнение към "военните изделия" дейностите, "насочени срещу сигурността на Руската федерация", включват такива престъпления като подкуп и подкупничество, незаконен износ и контрабанда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1935

2

Муню

01.02 2024 в 13:43

Колега, всички кретенски идеи от империята на злото могат да се по-очовечат и да се използват и у нас! Например "умишлено невярна информация" против българските интереси .... Струва си да се замисли човек.

2550

1

alfakentavur

31.01 2024 в 12:43

Резидентът Радев неведнъж нарече специалната операция "война". Отнемете му имуществото/спрете му копейките!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки