Руската армия засилва атаките при Бахмут, целта е изтощаване и унищожаване на гарнизона

OFFNews Последна промяна на 31 януари 2023 в 10:44 7620 17

Снимка War Mapper

Ситуацията при Бахмут към 31 януари.

Руските войски не спират опитите си да настъпят по Бахмутското, Авдеевското и Новопавловското направление на фронта, на места постигат малки успехи, но като цяло врагът все още не успява да постигне глобални цели, като превземанетон а Бахмут. Това разказва в еднодневен репортаж от фронтовата линия Константин Мелников от предаването „Факти“ на украинската ICTV.

Според екипа на War Mapper, който актуализира ежедневно картите на бойните действия в Украйна, руснаците продължават през последното денонощие да напредват едновременно на север и на югозапад от Бахмут. Опитват се да заобиколят Бахмут, за да достигнат магистралата, която го свързва с Константиновка.

Украинските военни предупредиха трасето да бъде избягвано, тай като се намира „в зоната за ликвидиране на врага“. Военните блогъри твърдят обаче, че към сутринта на 31 януари пътят Константиновка-Бахмут се намира под руски огневи контрол и вече не може да бъде използван за снабдяване на гарнизона или ротация. Единственият маршрут за това остава пътят от Часив Яр.

От последните карти се вижда, че руснаците са близо до Парасковивка на север и край Опитне на юг. В околностите на временно окупираната Горловка руските военни са забавили темпото на настъплението си. „Понякога изпращат диверсионни или щурмови групи. Но нашите военни казват, че това е по-скоро разсейване“, разказва Константин Мелников.

Според военните анализатори атаките към Бахмут и непрекъснатият обстрел имат за цел не толкова превземането на самия град, колкото ангажирането на сили на ВСУ и постепенното им изтощаване, за да не се позволи прехвърлянето им към други направления, в частност към Сиверск. Това се вижда по атаките край Опитне, които просто демонстрират присъствие на руската армия там и ангажират украинците в ответни стрелби.

Окончателната цел на Кремъл вероятно е да постигне изолацията на ВСУ в Бахмут в котел и ликвидирането на гарнизона. „Завземането на територията без ликвидиране на гарнизона е в най-добрия случай пирова победа“, коментират военните блогъри и по разгръщането на бойните действия смятат, че руският план за атака в този случай е по-амбициозен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2491

17

Johnny B Goode

31.01 2023 в 17:50

Сашка на млади години я е срещнал Вежливият Лос на жълтите павета и носът и е бил забит в тях по време на срещата.
Оттогава мрази неистово този строителен материал.

725

16

Джендо Джедев

31.01 2023 в 17:41

Спиртосан,

Първия абзац на простотиите си под още колко статии ще го копнеш? Пo всяка вероятност вторият също се мъдри под поне няколко статии. Еба ти трола! :D

-465

15

ob1

31.01 2023 в 16:56

спиртак, 1000 знака глупости!
Знаеш къде да идеш, нали?

14187

14

spirit оригиналът

31.01 2023 в 16:35

Днешна Украйна е голямо изпитание най-вече за моралния дух на всички ни. Поради тази причина се изпотрепваме във Фейсбук, докато там умират стотици хора всеки ден. И измират заради американския геополитически интерес, руската агресия (последното е паразитна вметка заради фактчекърите като водещата роля на партията едно време) и девиантната Европа, която от Хитлер насам е без позиция и характер.

Украйна пред очите ни се превръща в най-масовото клане в Европа след ВСВ заради САЩ с помощта на дълго отглежданите корумпирани и зависими политици от европейския елит. Американската гледна точка е разбираема. Велика сила защитава своите стратегически интереси. Какви стратегически интереси защитава Европа и мои приятели в България за мен е загатка. Колко лева струват избиването на половин милион украински войници? И какви генератори за ток ще компенсират този отвратителен цинизъм? Даваме ли си сметка, че с упоритата си кретенска политика убиваме украинци докато скандираме, че ги подкрепяме с ця

2940

13

alfakentavur

31.01 2023 в 16:26

Фекалната рашистка подлога се опитва да провокира. Не може някой на ниво зелена еуглена да ме проворика по никакъв начин.
Днес колко копейки изкара, пулерско мекеренце, национален предател?

1090

12

greencolne

31.01 2023 в 15:52

Ще има пак избори и продажните глупаци се активизираха... Искам обаче да ги питам, какво изобщо правят в тази "Соросоидна Медия"? Тука е за жълтопаветници и умнокраситета :)

-39

9

6екеr4о

31.01 2023 в 14:09

За ДеМбилния бърза работа нямало, важното е да се свършела както трябва!? Ми то за него работата отдавна е свършена или от Господ Бог, в който той сигурно не вярва, или от Природата: постовете му са с такава безумна концентрация на малоумщини, за сметка на това много лаконични, че на човек да не му стига фантазията, та да обхване тяхната необятност!

2940

8

alfakentavur

31.01 2023 в 13:35

И на кокошките е ясно, че нацистите са в Кремъл.
Само БГ тролчетата продължават да повтарят опорката за Украйна, защото са по-тъпи и от гаспадарите си.