Руската армия продължава настъплението в Бахмут, започнало през август м. г.

OFFNews 10 март 2023 в 08:40 3548 2

Снимка ВСУ

Украинските сили са отблъснали 102 атаки по Бахмутското направление за последните 24 часа.

Руските сили продължават през последното денонощие атаките си срещу позициите на ВСУ в Бахмут, съобщиха от Генералния щаб на украинската армия в петък сутринта. Според анализа на Киев, противникът иска да обкръжи града и да блокират защитниците на Бахмут вътре. Руснаците са съсредоточили атаките си от север и юг. Само за последното денонощие ВСУ са отблъснали 102 атаки на врага.

Украинските военни са контраатакували в източната част на Бахмут, както и във временно окупираната Волноваха, където с HIMARS са ударили струпване на техника на бойците на Вагнер.

Опитите за атака от руска страна не спират. Генералният щаб отбеляза постоянния обстрел на града на практика по цялото направление - близо до селата Орехово-Васильовка, Зализнянское и Дубово-Васильовка защитниците са успели да отблъснат атаките. Към този час няма съществени изменения на разположението на силите в Бахмут. Руски блогър твърди, че силите на Москва се бият северозападно от Кременная близо до дерето Журавка. Друг руски източник каза, че руските сили не са успели да напреднат в района на Белогоровка въпреки седмици настъпателни операции.

Според президента Володимир Зеленски отбраната на града е необходима от тактическа гледна точка. Ако врагът успее да го превземе напълно, тогава пред него ще се отворят пътища към редица други населени места, смята той. В частност ще възникне заплаха за Краматорск и Славянск, тъй като Донецкото направление ще бъде напълно отворено в случай на падане на Бахмут.
В коментар на думите на Зеленски, гранатометчикът от 5-ти самостоятелен щурмови полк Юрий Сиротюк обяснява защо Бахмут не трябва да се предава:

"Твърде много от нашите братя загинаха, защитавайки Бахмут от миналото лято насам. Има твърде много украинска кръв, спомени и памет за този град, за да го дадем на враговете", казва военният пред телевизия ТСН. Сиротюк казва, че вечер вали сняг, а на сутринта ще се стопи и ще се образува блато и вражески войници без оборудване отново ще бъдат вкарани в битка.
"Понякога, когато имаме достъп до интернет, четем как те хленчат, почти умолявайки украинската армия да отстъпи. Следователно настроението на врага не е много добро. след като не са постигнали никакъв успех, очевидно е настроението на врага и руското ръководство и цялото руско общество да е лошо. Това е една от причините да не предадем Бахмут - за да не им се подобри настроението", казва Сиротюк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

2

Bad Horse

10.03 2023 в 10:43

Бахмут беше края на Пригожин като фактор в "играта на тронове" в Русия. Прекалено много други играчи настъпа по мазола. Затова военните му режат боеприпасите, държавните медии му игнорират "успехите" и губернаторите му спират потока от затворници.. Ако Бахмут удържи, чакалите в Москва ще го изядат. Както вече писах преди, да продължаваш месеци наред да атакуваш едно място на фронта е безумие. Публично е свързал този град с репутацията си, не може да отстъпи, затова ще продължава да пилее ресурси в Бахмут, които можеха да са полезни другаде. Лятото рашките ще загубят Мариупол и сухоземната връзка към Крим, заради дебила Пригожин.

-1650

1

ob1

10.03 2023 в 09:38

Bakhmut holds! - https://twitter.com/WarMonitor3
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки