Руска пропаганда в Тик Ток: Хиляди акаунти сеят дезинформация за войната в Украйна

OFFNews 16 декември 2023 в 07:27 6134 4

Тик Ток

Снимка GettyImages

Руска пропагандна кампания, включваща хиляди фалшиви акаунти в социалната мрежа Тик Ток, разпространяващи дезинформация за войната в Украйна, беше разкрита от Би Би Си.

В няколко европейски държави са тиражирани фалшиви твърдения, че висши украински служители и техните роднини са закупили луксозни коли или вили в чужбина след инвазията на Русия през февруари 2022 г.

Фалшивите видеоклипове в Тик Ток са били част от причината украинският министър на отбраната Олексий Резников да бъде уволнен през миналия септември, според дъщеря му Анастасия Щайнхауз.

Би Би Си са разкрили близо 800 фалшиви акаунта от юли насам. От Тик Ток казват, че вече разследват проблема и че са свалили повече от 12 000 фалшиви акаунта, произхождащи от Русия.

Вила в Мадрид

Щайнхауз казва пред британската медия, че е разбрала за руската кампания за дезинформация, когато е получила изненадващо обаждане от съпруга си по време на почивка.

"Добре, значи вече имаме вила в Мадрид", казва ѝ той, преди да изпрати линк към видео в Тик Ток, в което глас, генериран от изкуствен интелект твърди, че е купила дом в испанската столица.

Първоначално дъщерята на Резников не обърнала внимание на видеото, но на следващата сутрин ѝ бил изпратен подобен клип, в който се твърди, че е купила вила на Френската Ривиера. 

Тя твърди, че не притежава собственост в Испания или Франция или „някъде другаде извън Украйна".

Би Би Си Verify също проследява снимките на къщите в Мадрид и Кан до два местни уебсайта за имоти. И двете все още се продават.

Други видеоклипове са насочени към баща ѝ.

Координирани усилия

Видеоклиповете, изпратени до Щайнхауз, са продукция на огромна мрежа от фалшиви акаунти в Тик Ток, базирана в Русия. Те се представят се за истински потребители от Германия, Франция, Полша, Израел и Украйна.

Използвайки комбинация от търсене с хаштаг и препоръки на Тик Ток, Би Би Си Verify успява да проследи стотици подобни видеоклипове, насочени към десетки украински служители.

Акаунтите, които ги публикуват, използват откраднати профилни снимки, включително тези на знаменитости като Скарлет Йохансон, Ема Уотсън и Колин Фарел.

С няколко изключения, те публикуват само по един видеоклип. Това, според социалната мрежа, е нова тактика, която е насочена към избягване на идентифицирането на фалшивото съдържание и за манипулиране на системата на платформата за препоръчване на видеоклипове на потребителите.

Изглежда, че усилията са били координирани, защото понякога видеоклипове са били пускани от различни акаунти в един и същи ден и са включвали идентични или много сходни скриптове.

По време на разследването Би Би Си Verify открива последователни, косвени доказателства, сочещи възможния руски произход на мрежата.

Това включва езикови грешки, типични за рускоговорящите, включително някои руски фрази, които не се използват на други езици. Освен това много от видеоклиповете съдържали връзки към уебсайт, разкрит преди това от Мета като част от свързана с Русия мрежа.

Много от видеоклиповете, анализирани от Би Би Си Verify, са насочени към Резников, към украинския президент Володимир Зеленски и други украински официални лица, представяйки ги като обсебени от парите и нехаещи за обикновените украинци или военната съпротива срещу руския агресия.

Записите избягват преките обвинения в неправомерни действия, но са намекнали, че политици са купували луксозни имоти или стоки по време на война - твърдения, които, когато се проверяват, винаги се оказват неверни.

Щайнхауз смята, че тези намеци са изиграла роля за уволнението на баща ѝ.

"Това повлия на живота на моя баща и неговата кариера", смята тя.

Резников беше уволнен от поста министър на отбраната през септември.

"Един видеоклип сам по себе си може да няма никакъв ефект, но когато се пусне пет пъти от различни части на света и от вътрешността на страната, започва да работи", добавя още дъщерята му.

Резников загуби работата си на фона на антикорупционна кампания и редица скандали в министерството на отбраната, включващи закупуване на стоки и оборудване за армията на завишени цени. Той обаче не е лично обвинен в корупция.

Обявявайки решението да смени Резников, президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че "министерството се нуждае от нови подходи". Въпреки че той не спомена корупция в изявлението си, някои хора в Украйна приветстваха оставката, която последва многобройни обвинения в корупция срещу подчинени на Резников.

Роман Осадчук от Лабораторията за цифрови съдебни изследвания на Атлантическия съвет, който разследва виедоклиповете в Тик Ток в сътрудничество с Би Би Си, съобщава, че фалшивите акаунти, насочени към украинската аудитория, се опитват да подкопаят доверието им в ръководството на страната.

"Те се опитват да направят Украйна по-малко издръжлива по някакъв начин и украинското общество да спре да се бие с руснаците", посочва той.

Рене ДиРеста, мениджър технически изследвания в Интернет обсерваторията на Станфорд, казва, че фокусът върху корупцията във военните усилия на Украйна е бил особено насочен към Запада.

"Всички тези различни неща, които те твърдят [за украински официални лица] като форми, в които корупцията се превръща в измама, биха подкопали продължаващата подкрепа, особено от европейските държави, за украинските военни усилия", обявява тя.

Намерени са още акаунти

"Ние постоянно преследваме тези, които се стремят да повлияят на нашата общност чрез измамно съдържание, и спряхме операция за тайно влияние, произхождаща от Русия, като част от разследване, инициирано от Тик Ток, за което Би Би Си допринесе", казва говорител на социалната мрежа.

От Тик Ток казват, че все още разследват кой стои зад клиповете и че са открити още фалшиви видеа на два допълнителни езика - италиански и английски.

Въпреки усилията на Тик Ток да спре разпространяването на дезинформация, приложението продължава да препоръчва още десетки видеоклипове, които изглежда са част от същата мрежа.

Някои от тях са били публикувани в края на ноември и отразяват скорошни събития.

Този документ (или друг продукт) е създаден в рамките на инициатива „Информация срещу дезинформацията“ , финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС). Изразените възгледи и мнения са единствено на авторите и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA) или на ИООС. Нито Европейският съюз, нито EACEA, нито ИООС могат да бъдат държани отговорни за тях.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

6

Анализи

16.12 2023 в 15:01

Хората от глупост влизат в Тик Ток. Не им ли е ясно, че се управлява от ККП. Второ дезинформацията там показва за сетен път, че освен, че са мързеливи, руснаците са и много подли.

12407

5

Bad Horse

16.12 2023 в 12:31

Tiktok e инструмент на китайската ком. партия за дезинформация и депресиране на западните деца и младежи. За да се пусне там масирана руска кампания, трябва разрешение от китайските другари. Тоест това е руско-китайска акция, не само руска.

-1650

4

ob1

16.12 2023 в 10:17

Не, тролче, ще ти изтрият мнението, защото за пореден път е пълно с лъжи и полуистини. Към Резников обвинения няма никакви. Докладът е за Коломойски и е от 2021. Каква война е водила Украйна през 2021? И изобщо как така наричаш СВО-то война? Освен да ти изтрият скапаното мнение ще ти се карат и шефчетата и ще ти резнат копейките, ватник.
И всъщност стъпваш по много тънък лед. Сети се какво ядат блядовете във фронтовите кухни - буркани с кисели краставици и гнили картофи. Кой ли ще да е виновен за това, а? Може би един виден еленовъд няма нищо общо...
Абе класика - яко лъжи, 2-3 думи имащи нещо общо с истината и най вече да припишем на врага собствените си престъпления. Като изваден от учебник си :)

135

3

Far Rider

16.12 2023 в 09:44

В тази информационна война в която рашистите не се спират пред нищо може да намерите колкото искате фалшиви новини! Включително в българските медии! Затова спрях да чета български сайтове и гледам новини по BBC, ZTF, RAI, Mediaset.

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика