Руска или украинска? Ракета е паднала на полска територия

OFFNews 29 декември 2023 в 14:01 2984 4

ракета
Крилата ракета Х-55.

Ракета от руско-украинската война е паднала на територията на Полша. За момента не е не е напълно ясно на коя от воюващите страни е тя, Киев категорично твърди, че е руска. Тази нощ и сутринта агресорите засипаха територията на цяла Украйна с почти целия си наличен арсенал от ракети. Загинаха и бяха ранени много хора, има значителни разрушения. Една от целите на бомбардировката бе западния украински град Лвов, който се намира близо до мястото където е паднала ракетата на полска територия. 

На 29 декември неидентифициран обект навлезе във въздушното пространство на Полша от Украйна, което накара президента на страната Анджей Дуда да свика спешна среща с военните, съобщи командването на въоръжените сили на страната в Twitter.

"Сутринта неидентифициран въздушен обект навлезе във въздушното пространство на Република Полша от страната на границата с Украйна и от момента на пресичане на границата до изчезването на сигнала беше наблюдаван от радарите на системата за противовъздушна отбрана на страната", се казва в съобщението.

Командването добави, че в съответствие с действащата процедура оперативният командир на въоръжените сили "мобилизира наличните сили и средства".

От своя страна канцеларията на полския президент съобщи в социалната мрежа X, че Анджей Дуда ще се срещне днес с ръководителя на Министерството на отбраната Владислав Косиняк-Камиш, началника на Генералния щаб Веслав Кукула и командващия въоръжените сили Мачей Клиш относно ситуацията.

Говорителят на Оперативното командване на полските въоръжени сили Яцек Горишевски коментира, че неизвестният обект е бил забелязан в околностите на Замошч.

"Разглеждаме всички версии и ги разследваме", цитира думите му GAZETA.PL.

Според Република ракетата е паднала в района на село Ворзучин-Кукроня (окръг Томашевски).

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-685

4

Козин Човков

29.12 2023 в 19:17

Никаква ракета не е паднала на полска територия, само е преминала над нея.

10298

3

AntiZ

29.12 2023 в 18:08

Не ми е ясно защо поляците са "проследили" целия път на ракетата докато тя преминава през полска територия, а не са я свалили? Дали не е време натовските страни и най-вече Полша да се вземат насериозно и да не"проследяват" хвърчилата на кацапите, а директно да ги стрелят!

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3806548-povitranij-prostir-polsi-porusila-rosijska-raketa-genstab-zs-rp.html

11024

2

Комита

29.12 2023 в 14:35

Каквато и да е ракетата, отговорността е на престъпниците в Кремъл и техните поддръжници по света и у нас!

-529

1

6екеr4о

29.12 2023 в 14:19

Поредното руССко малоумие!

Гадост!!!

 
X

Да помогнем на украинските деца!