Русия затваря въздушното си пространство за Швейцария

OFFNews 01 март 2022 в 11:33 1639 2

Снимка Pixabay

Русия затваря въздушното си пространство за Швейцария.

Мярката, обявена вчера от "Росавиация", е реципрочна на предприетата от Швейцария, която вчера обяви, че няма да е неутрална спрямо войната на Русия срещу Украйна, а въвежда всички санкции, които ЕС налага. Страната забрани всички полети с граждански самолети, експлоатирани от руски авиопревозвачи и/или регистрирани в Русия. Същата забрана наложи Русия спрямо Швейцария.

Целият ЕС и други държави затвориха въздушното си пространство за Русия, която в понеделник стори същото по отношение на 36 държави. Сред тях са Великобритания, България, Латвия, Литва, Молдова, Румъния, Естония, Словения, Чехия, Полша. Актуализираният списък включва още Германия, Испания, Италия и Франция. Полети от цитираните страни могат да бъдат изпълнени при специално разрешение от "Росавиация" или Министерството на външните работи на Руската федерация.

Западът наложи и персонални санкции, към които снощи се присъедини и Швейцария. Замразяват се активи в швейцарските банки на замесените според западните страни в нахлуването на Русия в Украйна. Налагат се и финансови санкции на руския президент Владимир Путин, на премиера Михаил Мишустин и на външния министър Сергей Лавров. Те влизат в сила незабавно.

"Швейцария потвърждава солидарността си с Украйна и нейния народ. Страната ще доставя хуманитарна помощ за хората, които са избягали в Полша", допълват от правителството.

Президентът на Швейцария Игнацио Касис вчера заяви: "Това е безпрецедентно действие на Швейцария, която винаги е оставала неутрална преди".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

01.03 2022 в 14:14

а дано да отворят банковата тайна, ама надали

-8580

1

Швейцария отваря банковата тайна на руските сметки. Къде повече ще боли?