Русия засекретява данните за роднините на военнослужещи, убити в Украйна

OFFNews 19 април 2022 в 21:10 5303 2

Снимка ТАСС

Руското министерство на отбраната реши да ограничи достъпа на роднините до информация за загиналите в Украйна военнослужещи. Данните за загинали в "специални операции" са държавна тайна от 2015 г., но обезщетенията за членовете на семействата се отпускат от цивилни служители на областните администрации.

Сега Министерството на отбраната иска от правителството да прехвърли това правомощие на службите за наборна военна служба, което ще направи информацията за загиналите участници във войната срещу Украйна по-лична, съобщава Би Би Си.

Удостоверението за "член на семейството на починал ветеран от войната" дава право на обезщетения по закона "За ветераните", включително добавки към пенсиите им, плащане на жилище и комунални услуги и ваучери за санаториуми.

На родителите и съпрузите на починалия, които получават обикновена пенсия или не са пенсионери, се издават удостоверения като членове на семейството от районните администрации. Те ги вписват в специални регистри.

Тази одобрена от правителството процедура се прилага от 2013 г. за членовете на семействата на загиналите в Чечения, Сирия и други горещи точки. За роднините на военнослужещи, загинали във войната в Украйна, обаче Министерството на отбраната предлага да се въведе специално правило - те ще трябва да получават удостоверенията в службите за военно постъпване. Това става ясно от проект, публикуван на правителствения портал за правна информация.

Сега службите за военна регистрация и набор са отговорни за отпускането на пенсии и обезщетения само на роднини на военнослужещи с увреждания поради загубата на издържащ семейството.

Имената на руските военнослужещи, загинали в Украйна, вече се съобщават от регионалните власти, които публично изразяват съболезнования на роднините, както и от самите роднини. През март Би Би Си състави списък с 557 загинали само въз основа на доклади, съдържащи конкретна информация за тях, включително пълното име и ранг.

Руското министерство на отбраната последно съобщи за жертвите на 25 март, като отчете смъртта на 1351 военнослужещи.

В обяснителна бележка към проектозакона за новите правомощия на службите за военна регистрация и наборна служба да издават удостоверения на роднини МО директно заявява, че това е необходимо "с цел да се ограничи броят на хората, които имат достъп до информация за членовете на семействата на военнослужещи от Въоръжените сили на Русия, които са загинали (починали) по време на специална военна операция в Украйна, Донецката и Луганската народна република".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

75

2

230 млрд баксов

19.04 2022 в 21:50

пУтлер им обеща по 5 млн рубли за убит марОдеРоКасап
ама друг път!!! само ако има труп
ако няма труп, няма рубли

РУБЛИ ЗА ТРУП - алъш вериш по путлерски

2051

1

Propaganda

19.04 2022 в 21:31

Поредното доказателство за големите загуби, дето руските псета понасят.
 
X

Да помогнем на украинските деца!