Русия задължи държавните и местните органи на властта да си направят профил в социалните мрежи

OFFNews 05 септември 2022 в 12:48 1629 0

Сред разрешените за използване платформи са ВКонтакте и Однокласники, които са под една шапка.

Снимка life.ru

Сред разрешените за използване платформи са ВКонтакте и Однокласники, които са под една шапка.

Държавните органи, органите на местното самоуправление, подведомствените организации и съдилищата в Русия ще бъдат задължени да създадат и поддържат официални акаунти в руските социални мрежи „Одноклассники“ и „ВКонтакте“. Това разпореди в понеделник министър-председателят на Руската федерация Михаил Мишустин, цитиран от ТАСС.

Министерският съвет е утвърдил списък на приложенията и програмите за задължително инсталиране в електронните устройства считано от 2023 година и е натоварил с изпълнението на задачата Министерството на цифровизацията на Русия. Както съобщава ТАСС „социалните мрежи на Руската федерация са се увеличили по трафик от началото на 2022 година, но не са достигнали показателте от март“.

Новите изисквания влизат в сила от 1 декември 2022 година. Официален акаунт на държавното ведомство може да бъде създаден във всяка една от социалните мрежи от предварително одобрения от правителството списък. Сред тези мрежи са в частност „руският фейсбук“ „ВКонтакте“ и „Одноклассники“.

Задължителното присъствие в социалките е в изпълнение на юлските изменения в „Закона за осигуряване на достъп до информация за дейността на държавните органи и органите на местното самоуправление“. С тях държавните органи се задължават да публикуват коментари по актуални въпроси, отчети за провежданите мероприятия, актуални контактни данни, в т. ч. телефонни номера и адреси на електронна поща.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови