Русия за Йерусалим: Ще преместим посолството си, след като се реши статутът на Палестина

OFFNews 07 декември 2017 в 16:20 9699 2

Русия ще премести посолството си от Тек Авив в Йерусалим, само след като се решат окончателно всички проблеми за статута на палестинските територии. 

Това обяви руският посланик в Израел Александър Шеин на страницата на посолството във Фейсбук, след като американският президент Доналд Тръмп призна вчера Йерусалим за столица на Израел.

"Признавайки Западен Йерусалим за столица на Израел, ние не налагаме никакви решения на заинтересованите страни. Всички въпроси, включително за статута на Йерусалим, трябва да бъдат разрешени на палестино-израелски преговори", обяви Шеин, цитиран от ТАСС. 

Той напомни, че руското външно министерство обяви на 6 април тази година, че "руското ръководство е приело решение да признае Западен Йерусалим за столица на Израел". 

"Това изявление има цел - преди всичко да потвърди позицията на Русия в ползва на двудържавното решение на палестинско-израелския конфликт", подчерта посланикът. 

Изявлението на Тръмп беше коментирано и от говорителя на руския президент Дмитрий Песков. 

"Изявлението на Доналд Тръмп за Йерусалим не помага за решаването на близкоизточния конфликт, то предизвика остра реакция сред палестинците и съществено усложни ситуацията в региона", обяви Песков, като добави, че позицията на американския президент води до разкол на международната сцена.

"Знаем, че далеч не всички са съгласни с подобно решение на президента на САЩ. Още повече то предизвика достатъчно остра реакция в Рамала и сред палестинците като цяло. Затова запазваме нашето безпокойство", каза още Песков. 

"Какво трябва да се направи? Да продължи търсенето на решение по пътя на политико-дипломатическите средства, макар че ситуацията безусловно съществено се усложни", добави той, без да спомене за руското решение от април. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13685

2

mclaranist

07.12 2017 в 22:31

wayOff, ти четеш ли и най-важното- анализираш ли прочетеното. Русия ЩЕ признае ЗАПАДЕН Йерусалим за столица на Израел СЛЕД като бъде постиганто договаряне между Палестина и Израел под егидата на ООН. Докато Тръмп еднолично призна ЦЕЛИЯТ Йерусалим за столица на Израел и то без да има постигнато съгласие. Бива бива, ама чак така да се ,,чете" не бива