Русия вкара в часовете по физическо старинната народна игра лапта от времето на Петър I

OFFNews 13 януари 2023 в 09:41 2914 4

Снимка

За играта не се иска специална екипировка, стигат дървена бухалка и топка за тенис.

Министерството на образованието на руската федерация е разработило за учениците от 1 до 11 клас образователен курс по игра на лапта, съобщи пресслужбата на ведомството. Патриотичната народна игра, която е близка по правила и принципи на бейзбола и крикета трябва да се превърне в конкурент на западните игри и дори на тениса. Историята на играта по руските земи датира от XIV век.

Модулът, за който още през октомври м. г. беше съобщено, че е в процес на разработка е подготвен за начална, средна и горна степен и вече е включен в Регистъра на примерните общообразователни програми на Министерството на образованието и е одобрен с решение на федералното учебно-методическо обединение по общото образование. Курсът трябва да разшири интеграцията на уроците по физкултура с извънкласната дейност и да засили патриотичното възпитание на руската младеж. Наред с древната игра в часовете по физическо са включени още плуване, футбол, хокей, ръгби, самбо, джудо и шах.

Лапта или хлопта е руска народна отборна игра с топка и бухалка. Играе се на естествена настилка, като целта на играча е да изстрелят топката на игрището чрез удряне с дървена бухалка, да се пребяга през терена до противоположната страна и да се върне обратно без да се даде възможност на противника да се докосне до топката. За всяко пребягване отборът трупа точки, а тимът с повече точки в определеното време печели играта.

Играта е споменавана в средновековни хроники, а бухалки и топки за игра са открити по време на разкопки във Велики Новгород в пластове, датирани към XIV век. По време на Петър I била използвана като средство за физическа подготовка на Семьоновския и Преображенския полкове, а след революцията от 1917 година болшевикът и временно комисар по образованието Николай Подвойски я включва в програмата за подготовка на Червената армия. През 50-те години на миналия век в СССР дори има шампионат по лапта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

13.01 2023 в 12:13

Тия наистина все повече се приближават до началото на 18-и век. :D

2550

2

alfakentavur

13.01 2023 в 11:35

Абсолютно, рашистка подлого.

Хахахахахахаха!!!! Хахахахаха!!!!! Хахахаха!! Хахаха!!!! Хаха!!!!!
Ха!!!!!!!!!!

 
X

Подкастът на OFFNews