Русия в космическата надпревара със САЩ: Полетя към южния полюс на Луната след половин век пауза

Борбата е за изграждане на база на Луната

OFFNews 11 август 2023 в 13:08 1783 2

Снимка Mir24

Въпреки войната и санкциите руският президент Владимир Путин се опитва да върне страната си в космическата надпревара. Рано тази сутрин държавната космическа агенция Роскосмос стартира първата лунна мисия на страната от близо половин век насам като амбициозна игра в борбата за изграждане на база на Луната, предаде Politico.

"Ако успеят да го направят, това ще бъде огромно технологично и научно постижение", каза Тим Маршал, автор на книгата "Бъдещето на географията", посветена на геополитиката на космоса. Той твърди, че едно успешно руско кацане и ползотворна година на научни изследвания ще отбележи голяма крачка напред в плановете за изграждане на лунна база с Китай до 2030 г.

Руската мисия "Луна-25" е изпратена, за да проучи южния полюс на Луната, където според учените има изобилни запаси от вода, заключена в лед във вечната сянка на планинските хребети. Натрупването на водни запаси е изключително важно условие за поддържане на живота на Луната с кислород за дишане, питейна вода и дори ракетно гориво, което би помогнало на космическите държави да продължат да изследват космоса от всяка лунна база в бъдеще.

"Първата цел е да открием водата, да потвърдим, че тя е там - да изследваме нейното количество", каза Олга Закутная от Института за космически изследвания към Руската академия на науките в Москва за основната цел на "Луна-25".

Успешно кацане на космически апарат на скалистия южен полюс на Луната, което би било първо по рода си, ще докаже на Пекин, че Москва все още има какво да предложи, когато става въпрос за най-съвременни космически технологии. Двете страни вече обещаха да работят заедно за изграждането на лунна база до 2030 г., но в момента Пекин е явен лидер, отбелязва Politico.

"Путин знае, че Русия е младши партньор в отношенията с Китай, включително и в космическите отношения", казва Маршал, като твърди, че мисията "Луна-25" може да помогне за възстановяване на баланса на везните.

От другата страна на геополитическото разделение, СAЩ планират да изпратят астронавти на южния полюс на Луната по-късно това десетилетие като част от програмата си "Артемида", подкрепена от Канада и европейските държави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша