Русия уволнява заместник-ректорите в университети без патриотични организации

OFFNews 05 юли 2023 в 12:15 1895 3

Снимка pixabay

Руското правителство ще постави въпроса за смяната на заместник-ректорите на висшите учебни заведения, където няма и в близко бъдеще не се предвижда създаване на патриотични организации.

Това заяви вицепремиерът, пълномощен представител на президента в Далечния изток Юрий Трутнев на среща със студенти от Далекоизточния федерален университет, цитиран от "Радио Свобода". 

Според вицепремиера във всяко висше учебно заведение в Русия трябва да се организира патриотично движение, в което да бъдат включени всички студенти.

Въпросът за патриотичните сдружения ще бъде, по думите му, "изпит" по време на срещата му днес със заместник-ректорите на университетите в Далечния изток по учебната работа.

"Сега, ако такава асоциация не съществува и не бъде създадена в най-близко бъдеще, ще търсим друг заместник-ректор", каза Трутнев, цитиран от ТАСС .

Малко след началото на пълномащабната война в Украйна, руските власти започнаха да правят различни промени в образователната система с цел "патриотично възпитание" на студенти и ученици. В училищата са въведени задължителни класни часове "Говори за важни неща".

В университетите преподавателите са принуждавани да изнасят пропагандни лекции, а служителите, настроени против войната, са уволнявани, често поради изобличения на студенти.

От 1 септември курсът "Основи на руската държавност" ще се появи във всички университети, съобщава още "Радио Свобода". Той е изготвен от името на президента Владимир Путин, за да "формира съзнанието на учениците за принадлежност към руското общество, да развие чувство за гражданство", както и да възпита личност, "осъзнаваща особеностите на историческия път на руската държава и оригиналност на своята политическа организация".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

3

eagle60

05.07 2023 в 13:31

То и тук имаше измислена длъжност ЗКПЧ (заместник командир по политическата част) - обикновенно бяха тотални идиоти и обект на (поприкрити) подигравки

12078

2

edin slep

05.07 2023 в 13:29

И какво, ще готвят студентите за фронта ли или за доносници? Дори в Япония и Германия, студентите почти не са ги ангажирали с войната до самия и край, защото студентите са ценна инвестиция в бъдещето, дори да не върви добре войната.

А сега какво, ще го обучават за да замине за фронта и да умре геройски?

Путин когато и да го свалят, все ще е късно. Още 2008 трябваше да е вече бивш и да не се върне никога повече на власт.

345

1

Джендо Джедев

05.07 2023 в 13:01

Хахахахахаха! Гwобелс зеленее от завист! Тиь блатари надминават Третия Райх! :D

Вовочка, ела да метнеш едно "lol бе!"! :D
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика