''Русия трябва да разбере, че ядрена война не може да бъде спечелена и не трябва да се започва''

OFFNews 30 септември 2022 в 20:13 8822 4

Йенс Столтенберг

Снимка БТА/АП

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

"Ядрената реторика на Путин е опасна... Наблюдаваме какво прави Русия. Тя трябва да разбере, че ядрена война не може да бъде спечелена и не трябва да се започва", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция, цитиран от Би Би Си. 

Поводът за пресконференцията е обявената днес анексията на окупираните територии на Украйна от руския президент Владимир Путин. По-рано днес Ттой обяви четири нови субекта на Руската федерация: самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република и окупираните части на Херсонска и Запорожка област в Украйна. Като основание за това бяха посочени проведените референдуми под дулата на оръжията на руските окупатори. Според Путин в тези територии са гласували милиони и изявили правото си на историческо самоопределение.

Столтенберг допълни, че членовете на Алианса не признават анексирането на украинските територии. "Тези земи са Украйна. Донецк е Украйна, Луганск е Украйна, Херсон е Украйна, Запорожие е Украйна. Точно както Крим е Украйна", подчерта генералният секретар на НАТО. 

"НАТО ще продължи да подкрепя Украйна в нейната борба", каза той и определи настоящата ескалация като най-сериозната от началото на войната.

Столтенберг посочи, че Русия завзема със сила украински територии за втори път, но подчерта, че НАТО не е страна в конфликта.  "Украйна има право да си върне украинските територии", категоричен е Йенс Столтенберг. По думите му страните от Алианса подкрепят правото на Киев да върви по собствен път, но "въпросът за приемането й в НАТО трябва да се реши с консенсус на всичките 30 страни членки на Алианса".

"Ние искаме да предотвратим ескалацията на напрежението. Ние подкрепяме Украйна, но същевременно предотвратяваме ескалация, като изпращаме ясно послание на Москва за опасностите от ядрената реторика и последиците от използването на ядрени оръжия, както и като демонстрираме готовността си да защитаваме и предпазваме всички съюзници, като увеличаваме присъствието на войски на НАТО в източната част на Алианса", добави Столтенберг.

Генералният секретар призова всички държави да отхвърлят руските опити за завладяване на територии. "Ако Русия спре да воюва, ще настъпи мир. Ако Украйна спре да воюва, тя ще престане да съществува като независима, суверенна държава в Европа", каза още Столтенберг.

"Де факто ние вече сме влезли в НАТО. Де факто вече сме доказали съвместимостта си със стандартите на Алианса. Те са реални за Украйна - реални са на бойното поле и във всички аспекти на нашето взаимодействие", каза президентът на Украйна Володимир Зеленски по-рано днес. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5489

4

Русия даже не е споменавала за ядрена войа, всичко тръгна от оня идиот бившия командващ на американските войски в Европа, че му забравих името и мисирките го поддеха.

10298

3

AntiZ

30.09 2022 в 21:20

С миризливата кацапска русня може да се водят преговори само по такъв начин:
https://t.me/kyivoperativ/105914

22548

1

dolivo

30.09 2022 в 20:18

дааа, бясното човече като няма път назад, продължава да си троши зъбките напред

дано се събуди навреме крепостния селянин, че иначе няма да ядем марули 2 години