Русия срива военни доставки за индийската армия заради войната в Украйна

Българският ВПК ще измести Москва в снабдяването на индийската ПВО с 23-милиметрови боеприпаси

OFFNews 23 март 2023 в 18:50 9260 3

Ан-32

Снимка STR/NurPhoto/NurPhoto via Getty Images

Заради войната в Украйна е затруднено и снабдяването с резервни части и обслужването на украинския транспортен самолет Ан-32.

Русия не може да изпълни ангажиментите си за доставка на оръжие за Индия заради войната в Украйна, твърдят Военновъздушните сили на страната, цитирани от „Индия таймс“ и Ройтерс. Според армията става въпрос за жизненоважни доставки за отбраната.

Изявлението за проблемите с Русия е било направено от представител на индийските ВВС пред парламентарната комисия по отбрана на индийския парламент и е публикувано на сайта й още във вторник. Пред Ройтерс говорител на руското посолство в Ню Делхи е коментирал лаконично: „Нямаме информация, която може да потвърди изявлението“. Не са коментирали и от „Рособороноекспорт“, поделение на руското правителство за износ на оръжие.

Въпреки, че в изявлението в парламента не е споменат характерът на провалените доставки, най-голямата текуща сделка с Русия е системата за противовъздушна отбрана S-400 Triumf, закупена от Индия през 2018 г. за 5,4 милиарда долара. Три от тези системи са доставени и се очакват още две. Индийските ВВС зависят от Русия също така и за резервни части за своите изтребители Су-30МКИ и МиГ-29. Русия, а преди това Съветския съюз са били основен оръжеен доставчик на Делхи с десетилетия, а на Москва се падат 8,5 милиарда долара от 18,3 милиарда долара, които Индия е похарчила за внос на оръжия от 2017 г., според последните данни на Стокхолмския международен институт за изследване на мира. През последните две десетилетия Ню Делхи се опита да намали зависимостта си от Москва и се е обърнала на запад към Франция, Съединените щати и Израел, а също така стимулира индийските компании за повече местно производство в сътрудничество с глобалните играчи.

От ВВС са информирали парламентарната комисия, че руско-украинската война е засегнала доставките в такава степен, че армията е намалила в бюджета за отбрана планираните капиталови разходи финансовата година, приключваща на 31 март 2024 с близо една трета в сравнение с предходната фискална година.

На фона на затрудненията в доставките от Русия Индия се надява в близко време да възстанови спрените заради войната доставки на резервни части и компоненти от Украйна. И Русия, и Украйна са големи доставчици и на корабни двигатели и на авиационни части, в частност за транспортния самолет Ан-32 от Украйна.

Засега индийците могат да разчитат на големите запаси, които са направили заради противопоставянето с Китай в източен Ладак, но бъдещите договори са проблемни.

Заради проблемите с Русия Индия е потърсила алтернативни доставки за част от нуждите, а от това може да спечели и България. Според вестник „Хинду“ индийската армия е в напреднал етап на алтернативно снабдяване с 23-милиметрови боеприпаси за индийската армия, след като две големи индустриални къщи са доставили боеприпаси от България. В момента текат изпитания за качество и скоро ще бъде сключена сделка за доставка на нужните количества.

Допълнителни затруднения за работа с Русия създават и санкциите, наложени от Запада, както и изключването на Москва от глобалната платежна система SWIFT. Русия се опитва да компенсира това с въвеждане на механизъм за търговия рупия-рубла, но много от индийските банки са предпазливи, поради страх от вторични санкции от страна на САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4638

3

Того

24.03 2023 в 05:37

Няма да изоставим нашите братя от времето на комунизма, ще им дадем оръжие. Между другото, преди време, един индийски посланик в България беше казал, че триста милиона индийци се определят като потомци на българите, затова моля да не се обиждаме на "цигани"!

12407

2

Bad Horse

23.03 2023 в 23:04

Руската оръжейна индустрия разчита на експорт за да има някакви печалби. Доставките за армията са на ниски цени, диктувани от властите - там печалба няма. А за да се произвежда модерно оръжие и да се разработва ново трябва капитал, за предпочитане много капитал, за предпочитане във валута. Вместо това получават инфлационни рубли, които никой навън не иска. Това е смърт за военната индустрия. И точно във момента, когато от Европа до Япония военните бюджети се надуват драстично.

345

1

Джендо Джедев

23.03 2023 в 20:09

Индийците вече се хапят "южно от кръста", че се хванаха с рашките. То не беше провален съвместен проект за Су-57, то не бяха калпави рашняшки фърчилки... Нищо, да им е за урок!
 
X

Да помогнем на украинските деца!