Русия спряла хуманитарния конвой към Мариупол и пленила 15 спасители и шофьори

OFFNews 23 март 2022 в 12:53 4212 0

Мариупол

Снимка Maxar Technologies

Мариупол

Украински лидери обвиниха Русия, че е пленила 15 спасители и шофьори от хуманитарен конвой, който се е опитвал да достави крайно необходими храни и други помощи на бедстващия обсаден от руски части украински пристанищен град Мариупол, който след седмици на въздушни и сухопътни удари беше атакуван и от военноморски сили, съобщава АП. 

Червеният кръст потвърди, че хуманитарният конвой, който се е опитал да достигне града, не е успял да влезе в него. 

По оценка на украинския президент Володимир Зеленски приблизително 100 000 цивилни остават в града, който се намира на Азовско море. Ключовото му местоположение го превърна в сцена на най-страшното опустошение на войната, започната от Русия на 24 февруари.

"Бомбардираха ни през последните 20 дни - казва 39-годишната Виктория Тотсен, която е избягала оттам в Полша. - Последните пет дни самолети прелитаха над нас на всеки пет секунди и хвърляха бомби навсякъде - върху жилищни сгради, детски градини, художествени училища, навсякъде."

Във видеообръщение към нацията тази нощ Зеленски обвини руските сили, че са блокирали хуманитарния конвой въпреки предварителното споразумение за маршрута. "Опитваме се да организираме стабилни хуманитарни коридори за жителите на Мариупол, но почти всички наши усилия, за съжаление, се осуетяват от руските окупатори чрез обстрел или нарочен терор", каза той.

Опитът на конвоя да достави помощ дойде в момент, когато руски военноморски кораби се присъединиха към продължаващите вече седмици руски въздушни и сухопътни удари по Мариупол, съобщиха американски представители. Анонимен високопоставен американски военен заяви, че руските кораби в Азовско море са допринесли за обстрела на Мариупол. По думите му в този район има седем руски кораба, включително миночистач и няколко десантни кораба.

Ръцете на оцеляла от Мариупол жена треперят, докато пътува с влака към западния град Лвов. "Няма връзка със света. Не можехме да поискаме помощ", казва Юлия Крицка. Доброволци, съпругът ù и синът ù ù помагат да се измъкне. "Хората там нямат дори вода."

Последната информация от властите в Мариупол е от 15 март. Към тази дата при обсадата са загинали най-малко 2300 цивилни. Сведенията от града подсказват, че те са много повече, тъй като тела лежат неприбрани на улиците. Въздушните удари през последната седмица разрушиха театър и художествено училище, където се криеха много цивилни.

В обръщението си от тази нощ Зеленски каза, че повече от 7000 души са се евакуирали от Мариупол във вторник. Тези, които остават, са подложени на нечовешки условия за живот под пълна блокада, без храна, без вода, без лекарства и под постоянен обстрел, под постоянна бомбардировка - каза той.

Преди войната 430 000 души живееха в Мариупол.

Разположен на Азовско море, Мариупол е важно пристанище за Украйна и се намира в участък от територията между Русия и Крим. Обсадата е откъснала града от морето и е позволила на Русия да създаде сухопътен коридор към Крим.

Не е ясно каква част от града държи Русия, а бягащите жители казват, че боевете продължават улица по улица.

Още от 28-ия ден на войната

Рано сутринта в сряда обстрел разтърси украинската столица Киев. Кълба черен дим се издигаха от западните му предградия.

Тежък артилерийски огън се чуваше във вторник и от севезапозапад, където Русия се опитва да обгради и превземе няколко предградия. Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че армията му е загубила частично три предградия в този район, но си е върнала друго - Макаров, западно от Киев. Видео на украинската полиция показва разрушенията в Макаров, включително на местния полицейски участък, чийто покрив е бил ударен директно. Полицаите преминават през разрушени жилищни сгради по пътища с дупки от обстрел. Градът изглежда почти безлюден.

Руските сили са бомбардирали и разрушили мост в обградения северен град Чернигов, който преминава над река Десна и свързва града с Киев, съобщи днес областният управител Вячеслав Чаус. Доставките на хуманитарна помощ и евакуацията на цивилни са се извършвали през този мост. Местните власти предупреждават за хуманитарна катастрофа в града, който е без вода и ток.

Западен официален представител заяви при условие за анонимност, че украинската съпротива е спряла в голяма степен руското настъпление, но не е предизвикала отстъпление.

"Видяхме признаци, че украинците преминават в малко по-силна офанзива", заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби пред репортери във Вашингтон. Той каза, че това важи особено за Южна Украйна, включително край Херсон, където "те се опитват да си върнат територия".

Далеч по-силната и голяма армия на Русия обаче кара много западни военни експерти да предупреждават да не се предоверяват на дългосрочните шансове на Украйна. Практиката на Русия в предишни войни в Чечения и Сирия беше да смазва съпротивата с удари, които изравняваха със земята градове, убиваха безброй цивилни и караха милиони хора да бягат. Но руските сили изглеждат неподготвени и често се представят зле срещу украинската съпротива.

По американски оценки Русия е изгубила малко над 10% от общия боен потенциал, с който е разполагала в началото на войната. Загубите включват бойци, танкове и друга техника. Западни източници казват, че руските сили са изправени пред сериозен недостиг на храна, гориво и екипировка за студено време, поради което някои войници страдат от измръзване.

Инвазията е прокудила повече от 10 милиона души от домовете им, близо 1/4 от украинското население, според ООН. Смята се, че хиляди цивилни са загинали. Оценките за руските загуби варират в широки граници, но дори по консервативни данни на западни представители те са няколко хиляди.

Войските на руския президент Владимир Путин се сблъскаха с неочаквано силна съпротива, която остави по-голямата част от сухопътните сили на Москва на километри от центъра на Киев. Руснаците все повече съсредоточават въздушните си удари и артилерия в украинските градове и цивилни.

Преговорите за прекратяване на войната продължават чрез видеовръзки. Президентът Зеленски казва, че разговорите с Русия се водят "стъпка по стъпка, но се придвижват напред".

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш вижда напредък по няколко ключови въпроса и че постигнатото съгласие е достатъчно за прекратяване на военните действия сега, но не дава подробности. Западен представител е на друго мнение. Казва, че няма признаци Москва да е готова на компромис.

Пò на запад от Мариупол, в крайморския град Одеса във вторник улични музиканти свирят под безоблачно небе, барикади обграждат уриците, а двойки се разделят на гарата със сълзи на очи, докато жителите се приготвят за ескалация на руското нападение. Известна като Перлата на Черно море, Одеса трупа чували с пясък, докато през високоговорителя на гарата звучи джаз.

"Не разбирам какво се случи" - казва Игор Топси, 56-годишен музикант, който е свирил на барабани по улиците на Одеса в продължение на три десетилетия.

На централната гара млад мъж се разделя по телефона с приятелката си, която седи във влака. Разделя ги само едно стъкло.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови