Русия спира доставките на газ за Нидерландия

Ангел Марковски 31 май 2022 в 11:45 2003 2

Снимка Getty Images

Руската корпорация "Газпром" съобщи, че напълно е спряла доставките на газ за холандския търговец GasTerra, след като той отказа да плаща в рубли.

"Плащанията за доставен газ от 1 април трябва да се извършват в рубли, като се използват нови реквизити за които контрагентите са били информирани своевременно", се казва в изявление на Газпром.

По данни на Интерфакс потреблението на газ в Нидерландия през 2020 г. е възлизало на 36,6 млрд. куб. м, от които 11,2 млрд. куб. м са дошли по газопровода от Русия.

Прекъсването на доставките означава, че страната няма да получи около 2 млрд. куб. м газ преди изтичането на договора на 1 октомври.

За да компенсира недостига, нидерландската компания за пренос на газ Gasunie спешно изгражда терминал за втечнен природен газ в пристанището Емсхафен в провинция Гронинген. Двете плаващи съоръжения ще могат да приемат до 8 милиарда кубически метра газ годишно.

Очаква се двата терминала да бъдат пуснати в експлоатация през есента.

Вече няколко европейски държави се отказаха да купуват руски газ. Причината е схемата за плащане на газ, предложена от руските власти, която те сега искат да предложат и на притежателите на руски държавен дълг.

Към Полша и България в понеделник се присъединиха Нидерландия и Дания. Датската енергийна компания Orsted заяви, че ще продължи да плаща за газ в евро.

Само една страна, въпреки войната и санкциите успя да договори нов договор за доставка на газ на изгодна цена - това е Сърбия. Сръбският президент Александър Вучич неведнъж е заявявал, че не подкрепя налагането на санкции срещу Москва.

Късно вечерта в понеделник лидерите на Европейския съюз се споразумяха за шестия пакет от санкции срещу Русия, който включва частично ембарго върху вноса на руски петрол и изключване на Сбербанк от системата SWIFT.

"Споразумението за забрана на руския износ на петрол за ЕС покрива повече от две трети от вноса на петрол в Русия, като по този начин се прекъсва огромен източник на финансиране за военната й машина. "Максимален натиск върху Русия за прекратяване на войната", написа в Twitter ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Санкциите се отнасят за петрола, превозван по море. Засега ЕС е решил да остави вноса през петролопровода "Дружба", който влиза през Унгария. Именно тя беше против пълното ембарго срещу Русия.

На заключителната пресконференция Шарл Мишел заяви, че решението за прекратяване на вноса на руски петрол по тръбопроводите е временно.

Лидерите на ЕС се споразумяха също така да изключат най-голямата руска банка Сбербанк от системата за междубанкови разплащания SWIFT и да забранят достъпа до територията на ЕС на три други руски държавни медии.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която инициира шестия пакет от санкции, заяви в понеделник вечерта, че ЕС се надява до края на годината да спре 90% от вноса на петрол от Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!