Русия ще филтрира интернета, за да защити децата

OFFNews Последна промяна на 02 август 2017 в 10:01 2196 2

Снимка Pixabay

Русия ще задейства до 2020 г. Национална система за филтриране на интернет трафика (НаСФИТ), която "да защитава децата от негативно и опасно съдържание", съобщава БТА, като цитира интервю на шефа на прокремълската Лига за безопасен интернет (ЛБИ) Денис Давидов пред "Известия". Непълнолетните потребители ще могат да посещават само доверени сайтове, включени в "бял списък".

Създаването на НаСФИТ е част от държавната програма "Дигитална икономика", одобрена на 31 юли от руския премиер Дмитрий Медведев. Тя предвижда до края на март 2019 г. да бъдат разработени основните параметри на НаСФИТ и да се пресметнат необходимите ресурси. Година след това системата трябва да заработи.

За създаването на такава система от пет години насам са лобирали ЛБИ и депутата Елена Мизулина, съдействали за разработването на закона "за защита на децата от информация, която вреди на тяхното здраве и развитие" (известен също като закон за черните списъци). От 2012 г. държавната агенция "Роскомнадзор" поддържа единен регистър на забранената информация в руския сегмент на интернет, напомня изданието. Елена Мизулина е сред инициаторите на още закони, добили отзвук в световен мащаб - като например за осиновяването на русначета от чужденци и за правата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация.

Според Денис Давидов се обсъждат два варианта за въвеждане на НаСФИТ. Първият предполага да се филтрира само трафикът на образователните учреждения. Вторият - филтрация по презумпция за всички потребители на рускоезичния интернет. Гражданите ще могат свободно да посещават сайтовете от "белия списък", а за да получат достъп до нефилтрирано съдържание, ще трябва да пишат молби до своя интернет доставчик или да сменят настройките на компютъра.
ЛБИ очаква също да бъде внесен повторно в Думата оттеглен по-рано законопроект, според който администрацията на социалните мрежи ще отговаря за евентуален "отказ да премахне противоправно и недостоверно съдържание". Иначе възрастните потребители ще могат да изключат филтрите и децата няма да бъдат защитени от опасното съдържание, обяснява Давидов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови