Путин забрани на американци да осиновяват русначета

Вероника Шербанова 28 декември 2012 в 15:12 2568 0

Владимир Путин, Снимка: ЕРА/БГНЕС, Архив
Владимир Путин, Снимка: ЕРА/БГНЕС, Архив

Американци няма да могат вече да осиновяват руски деца. Това става ясно от подписания от президента Владимир Путин „Закон Дима Яковлев”, съобщиха руските медии.

Според него американските неправителствени организации няма да могат да извършват дейност на руска територия.

Към закона ще бъде изготвен и списък на американски граждани, на които ще бъде забранено да влизат в Русия. В него ще бъдат вписани американци, които са извършили престъпление срещу руснак или са произнесли необосновани или несправедливи присъди срещу руски граждани. Списъкът ще се поддържа от руското външно министерство и няма да бъде оповестяван, посочи говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Съгласно закона средствата и активите на включените в списъка в Русия ще бъдат блокирани, а фирмите им ще бъдат закрити.

Популярното наименование на „Закона Дима Яковлев” идва от името на руско сираче на 21 месеца, осиновено от американци. Момченцето починало през 2008 г., след като осиновителят му го забравил в сгорещена от слънцето кола.

Сирачетата, чието осиновяване от американци е одобрено преди влизането в сила на закона, ще бъдат предадени на руски семейства. Става въпрос за деца, които още не са настанени при одобрените осиновители.

Законът влиза в сила на 1 януари и е създаден в отговор на приетия преди седмица в САЩ „списък Магнитски”, който съдържа имена на руски държавни служители, свързани със смъртта на адвоката Сергей Магнитски, на които е забранен достъпа до САЩ, а средствата им на американска територия се замразяват.

Сергей Магнитски се занимава със защитата на членовете най-големия за времето си инвестиционен фонд в Русия Hermitage Capital, на чийто директор – американеца Уилям Боулдър, беше отказана руска виза.

Магнитски е задържан по обвинение за укриване на данъци в особено големи размери. Той е открит мъртъв в килията си на 16 ноември 2009 г. на 37-годишна възраст.

Близките на адвоката обвиняват руските власти, че причината за задържането му са показания, които е дал срещу служители на Министерството на външните работи. Според тяхтой е бил задържан при много тежки условия и му е била отказана медицинска помощ, като тези обстоятелства са довели до смъртта му.

Според официалната версия Магнитски е починал заради сърдечна недостатъчност, възпален панкреас, течност в мозъка в комбинация с други фактори, в това число и диабет. Преди да бъде арестуван обаче адвокатът не е имал здравословни проблеми. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!