Русия се опитва да вербува сирийци за войната в Украйна

OFFNews 08 март 2022 в 18:10 2928 2

Снимка Getty Images

Русия се опитва да вербува войници от Сирия, които да се бият в Украйна, съобщава The Guardian, позовавайки се на Пентагона. 

Според високопоставен служител от министерството на отбраната на САЩ, цитиран от Би Би Си, който подкрепя това твърдение, не е ясно колко сирийци иска да наеме руският президент Владимир Путин.

"Забележително е, че (руският президент Владимир Путин- бел. ред) вярва, че се нуждае от чужди бойци, за да допълни военната си мощ в Украйна", заяви той. И добавя, че към момента няма доказателства за пристигане на сирийски бойци в Украйна. 

През 2015 г. Русия застана зад режима на президента на Сирия Башар ал Асад, като това беше от решаващо значение за обръщането на хода на гражданската война в страната, напомня агенцията.

В понеделник "Уолстрийт джърнъл" също цитира американски високопоставени служители, които твърдят, че през последните дни Русия е набирала бойци от Сирия "с надеждата, че опитът им в гражданската война може да помогне за превземането на Киев".

Миналия месец управляваната от сирийски активисти новинарска мрежа Deir Ezzor 24 съобщи, че Русия предлага на сирийците в контролирани от правителството райони възнаграждение между $200 и $300, за да "отидат в Украйна и да работят като охрана" за 6 месеца. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

2

GB

08.03 2022 в 22:23

Те вече пуснаха 10000 чеченци. Мюсюлмани срещу източното православие. Сега още ли ще вкарват във войната с източноправославните?! ... Ценности, да.

1600

1

HolyDiver

08.03 2022 в 19:44

Русия - защитника на православното християнство... освободителя!

Всичко дава за да наеме няколко хиляди мюслита готови да се бият срещу други православни християни
 
X

Да помогнем на украинските деца!